środa, 12 stycznia 2011

Tarta szpinakowa z fetą

To jedno z dań, które gości w naszym menu od dawna. Jest w gronie wypróbowanych hitów, które zrobiły furorę wśród znajomych i często stanowi zamiennik dla tradycyjnego, słodkiego tortu urodzinowego.
Na początku robiłam ciasto wg innego przepisu, było delikatne i bardzo kruche. Przepis podany niżej pochodzi od Michela Roux i jest idealny niemal do każdego rodzaju tart jakie robiłam - jest to ciasto kruche, które nie jest tak delikatne jak francuskie, ale jest łatwiejsze do wykonania i mniej pracochłonne.

SKŁADNIKI:
    CIASTO:
  • 125 gram masła
  • 1 jajko
  • ok. 250 gram mąki
  • 2-3 łyżki wody
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka drobnego cukru
  • Nadzienie:
  • 50 dag szpinaku mrożonego lub ok. 75 dag świeżego, porwanego
  • łyżka masła lub oliwy do smażenia
  • mały pęczek natki pietruszki
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku (można mniej lub więcej - zależy od upodobań)
  • sól
  • biały pieprz
  • zioła prowansalskie, tymianek
  • 15 dag  fety
  • Wierzch:
  • kubek 200 ml śmietany 12%
  • 3 jajka
  • 15 dag żółtego sera (np. gouda)
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone, lekko zmiękczone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Trzeba je zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę (a najlepiej na 2).
Przeciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni. Wrzucić szpinak i dusić, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą, białym pieprzem, odrobiną tymianku i ziół prowansalskich i odstawić do wystygnięcia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty lub dużą tortownicę, mocno dociskając brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Żeby masa szpinakowa nie przesiąkła w ciasto dobrze jest je podpiec. Trzeba wyłożyć przygotowaną formę z ciastem papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.
W tym czasie można rozmącić jajka w śmietanie i dodać do tej masy świeżo startą gałkę muszkatołową (w przybliżeniu - dwie szczypty). Trzeba również zetrzeć żółty ser i pokroić fetę w kostkę.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową, na niej ułożyć kostki fety i zalać wszystko jajkami ze śmietaną i posypać żółtym serem.
Piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia wierzchu).




1 komentarz:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)