poniedziałek, 3 stycznia 2011

Śledzik w oleju z ogórkiem i rydzami

SKŁADNIKI:
  • 4 solone filety śledziowe a'la matijas
  • 3 kiszone ogórki
  • marynowane rydze - ok. 1/2 szklanki
  • 1 duża biała cebula
  • 1 cebulka czerwona
  • listki majeranku
  • listki tymianku
  • olej
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie opłukać zimną wodą, osuszyć, a jeśli są bardzo słone to można wymoczyć w mleku ok. 3 godz. Pokroić wszystko na drobną kostkę, a rydze w zależności od wielkości - małe na pół, większe drobniej. Cebulkę wymieszać ze śledziem oraz ziołami (jeśli ktoś ma świeże zioła, to lepiej :)), przełożyć na półmisek. Obok umieścić ogóreczki i rydze. Udekorować czerwoną cebulką, posypać jeszcze ziołami, zalać olejem i odrobiną oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)