SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1 marchewka
- 2 puszki całych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chilli
- 3 cm korzeń imbiru, obrany
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- miód - opcjonalnie do dosłodzenia
- 2 łyżeczki serka mascarpone
- do podania: grzanki z oliwą, solą morską i orzeszkami piniowymi oraz listek bazylii
Do małego garnka wlać 1 litr wody. Dodać sól, marchew, ziele oraz listek laurowy. Zagotować. Gotować 15-20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać plasterki czosnku, pomidory z puszki (wraz z sokiem), drobno posiekaną papryczkę (bez pestek) oraz starty imbir. Przesmażyć razem 10 minut. Zawartość patelni dodać do wywaru i gotować jeszcze 10 minut. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować. Zestawić z ognia, dodać miód (jeśli wydaje nam się za kwaśna), lubczyk i wymieszać. Spróbować i jeśli będzie konieczne - dosolić.
Najlepiej podawać ciepłą (nie bardzo gorącą), z dodatkiem łyżeczki serka mascarpone, który złagodzi ostry smak i sprawi, że zupa będzie kremowa. Dekorować listkiem bazylii.
Jako dodatek proponuję grzaneczki z pszennej bagietki, posmarowane dobrą oliwą, posypane solą morską, zapieczone z orzeszkami piniowymi przez 3-4 minuty w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Od razu sie mozna zakochać ;))
OdpowiedzUsuńśliczna!
OdpowiedzUsuńi u mnie dziś pomidorowa ;] ale nie taka wspaniała!
Pysznie, uwielbiam dodatek mascarpone do zupy;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie zupy-kremy, a pomidorową to już w ogóle. I to jeszcze z mascarpone, mmm :)
OdpowiedzUsuńohoho:) jaka pomidorowa (moja ulubiona zupka) a jak pięknie wygląda...:))
OdpowiedzUsuń