* Jeśli chcecie w odrobinę pikanterii i nie jest to główne danie na randce to możecie dodać rozdrobniony ząbek czosnku :)
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebulka
- 1 podłużna bułka typu ciabatini lub 1/3 włoskiego pszennego czerstwego chlebka
- garść listków bazylii
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego z miodem (lub octu z czerwonego wina)
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Pieczywo pokroić w dużą kostkę a najlepiej porwać na mniejsze kawałki. Można minimalnie obsuszyć na blasze piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez kilka minut: pieczywo ma być lekko suche - nie może być chrupiące, a tym bardziej zarumienione!
Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w piórka. Oliwę wymieszać z octem. Wymieszać warzywa w misce z listkami bazylii, pieczywem, doprawić solą, pieprzem i dressingiem. Podawać od razu. Idealne jako lekki lunch lub dodatek do grillowanych mięs oraz ryb.
* Ilość na 3 porcje - dodatek do obiadu lub 2 porcje - samodzielny posiłek.
W sam raz dla mnie - proste i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńach, tyle lata w środku zimy!
OdpowiedzUsuńprosto i słonecznie, podoba nam się :)
OdpowiedzUsuń