niedziela, 5 lutego 2012

Zimowa sałatka z pieczonych warzyw z serem feta

Zimno? Nie macie ochoty na chłodne, zielone sałatki? To może sałatka na ciepło? Inspirowane przepisem z Apetycznej panny Dahl postanowiłyśmy sprawdzić jak smakuje sałatka na ciepło... i musimy przyznać, że jest wyśmienita! Pyszne warzywa (pieczona brukselka... mniam!), feta, chrupiące orzechy i lekki pietruszkowy winegret - kompozycja zgrana i niesamowicie sycąca. Pyszna!
Tak pisze o niej Sophie:
Kiedy ziemię pokrywa szron, a ciemności połykają pół dnia, sałatka o prostym smaku i nasyconych kolorach dobitnie przypomina o tym, co za nami.
W oryginalnym przepisie był pasternak i słodki ziemniak, którego nie miałyśmy, ale zamiast tego dodałyśmy brukselkę i korzeń pietruszki - kombinacji jest oczywiście więcej i każdy może tę sałatkę skomponować z ulubionych warzyw ;)


SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 2 buraczki
  • 2 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 300 g brukselki
  • 2 cebulki (białe lub czerwone)
  • 100 g sera feta
  • pokruszone orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać, opłukać, pokroić na paski lub cząstki (buraczka można wcześniej ugotować, wolniej się piecze lub pokroić w drobniejsze kawałki). Brukselki obrać z brzydkich listków, większe brukselki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową lub papierem blasze umieścić warzywa, polać obficie oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem. Piec 30 minut.
W międzyczasie pokruszyć ser feta i przygotować dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą w miseczce lub szklance. Warzywa podawać prosto z pieca z dodatkiem fety, dressingu i pokruszonych, uprażonych orzechów.
* Na zdj. nie ma cebuli, ale jej ćwiartki bez problemu można upiec przy tym daniu, tak samo ząbki czosnku, łódeczki z ziemniaków czy np różyczki brokuła.



9 komentarzy:

  1. Cudo, ciekawi mnie smak pieczonej brukselki i buraczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak : burak ma przepyszny smak, a brukselka to rewelka ! :)

      Usuń
  2. o kurczę! ale cudowna sałatka.
    jeju, jeeej!

    OdpowiedzUsuń
  3. a taką sałatkę jem baaaardzo często - oczywiście bez sera:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna sałatka i do tego pyszny dressing.
    Bardzo smakowała nam pietruszka w wersji z piekarnika.
    Pozdrawiam
    Edyta

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)