Tak pisze o niej Sophie:
Kiedy ziemię pokrywa szron, a ciemności połykają pół dnia, sałatka o prostym smaku i nasyconych kolorach dobitnie przypomina o tym, co za nami.W oryginalnym przepisie był pasternak i słodki ziemniak, którego nie miałyśmy, ale zamiast tego dodałyśmy brukselkę i korzeń pietruszki - kombinacji jest oczywiście więcej i każdy może tę sałatkę skomponować z ulubionych warzyw ;)
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 buraczki
- 2 marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 300 g brukselki
- 2 cebulki (białe lub czerwone)
- 100 g sera feta
- pokruszone orzechy włoskie
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sok z 1/4 cytryny
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać, opłukać, pokroić na paski lub cząstki (buraczka można wcześniej ugotować, wolniej się piecze lub pokroić w drobniejsze kawałki). Brukselki obrać z brzydkich listków, większe brukselki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową lub papierem blasze umieścić warzywa, polać obficie oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem. Piec 30 minut.
W międzyczasie pokruszyć ser feta i przygotować dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą w miseczce lub szklance. Warzywa podawać prosto z pieca z dodatkiem fety, dressingu i pokruszonych, uprażonych orzechów.
* Na zdj. nie ma cebuli, ale jej ćwiartki bez problemu można upiec przy tym daniu, tak samo ząbki czosnku, łódeczki z ziemniaków czy np różyczki brokuła.
To brzmi kusząco :-)
OdpowiedzUsuńCudo, ciekawi mnie smak pieczonej brukselki i buraczka :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak : burak ma przepyszny smak, a brukselka to rewelka ! :)
Usuńo kurczę! ale cudowna sałatka.
OdpowiedzUsuńjeju, jeeej!
Wspaniałości w tej sałatce!
OdpowiedzUsuńidealne połączenie!
OdpowiedzUsuńZimowy zawrót głowy:))
OdpowiedzUsuńa taką sałatkę jem baaaardzo często - oczywiście bez sera:)
OdpowiedzUsuńSmaczna sałatka i do tego pyszny dressing.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowała nam pietruszka w wersji z piekarnika.
Pozdrawiam
Edyta