wtorek, 23 listopada 2010

Śniadaniowe pancakes cappuccino


































SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 290 ml maślanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kawy Mokate cappuccino (smak dowolny)
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
  • Jako dodatki:
  • syrop klonowy lub miód
  • kwaskowa konfitura, syrop z owocami
  • zimna śmietana kremówka/ śnieżka w proszku + mleko
  • 1 łyżka cappuccino
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na pancakesy zmiksować w dużej misce za pomocą miksera. Odstawić na 10 minut by ciasto lekko podrosło. Smażyć na suchej patelni z obu stron na złocisty kolor. Mając 9 poziomów grzania, smażyłam na 6-tym. Wyszło mi 12 średnich pancakesów. Można smażyć mniejsze, jak racuszki. Przed podaniem polałam miodem (bo syrop klonowy zaginął w nieznanych okolicznościach:-), domową konfiturą z malin oraz bitą śmietaną - w moim przypadku była to dziś śnieżka w proszku - wg informacji na opakowaniu - na 60 g - 200 ml mleka - ja dałam trochę mniej mleka i 1 łyżkę cappuccino. Wyszło wyśmienicie.

W Stanach robiłam pancakes na śniadania, ale na bazie mleka. Co ciekawe tam do kupienia w marketach są gotowe bazy w proszku - oczywiście jak wszystko - w duuuużych, rodzinnych pudełkach :-)
Takie naleśniki zajada się z syropem klonowym lub jakimś smakowym, np czekoladowym. Pewnego razu podano nam w restauracji raz porcję trzech pancakesów wielkości talerza obiadowego, polanych syropem klonowym, z płatkiem masła ... i wymiękłam :-) Mam jednak nadzieję, że nie były one robiony z proszku :-)



1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie. Ostatnio dopiero zaczęłam robić pancakes na śniadanie i te pewnie jutro wypróbuję, dzięki :) Pozdrawiam http://herbacianefusy.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)