wtorek, 16 listopada 2010

Mizeria z jabłkiem i świeżymi ziołami

SKŁADNIKI:
  • 1 długi ogórek zielony ze skórką
  • 1/2 żółtego jabłka
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • pieprz czerwony świeżo mielony
  • szczypta soli
  • sos sojowy Tao Tao do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
PRZYGOTOWANIE:
Ogórka i jabłko opłukać. Ogórka zetrzeć do miski na cienkie plasterki za pomocą tarki warzywnej lub obieraka do warzyw - ewentualnie pokroić. Posypać solą. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i również zetrzeć obierakiem na cienkie plastry, nie trzeba obierać ze skórki. Ja użyłam jabłka żółtego (golden delicious). Skropić cytryną. Do miski dodać również posiekane zioła, cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, oraz śmietanę, miód, przyprawy, doprawić sosem sojowym. Wymieszać. Gotową mizerię można udekorować czerwonym pieprzem, kawałkiem jabłka, skórką cytrynową i listkami mięty. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)