niedziela, 21 listopada 2010

Romans śledzika i piernika

Śledzik a'la matijas w pysznym wydaniu - z owocami, orzechami i piernikiem - WARTY WYPRÓBOWANIA :)


SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe a'la matijas (250g) pokrojone w paski
  • 5 pierniczków (bez nadzienia, lukru i czekolady) pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 zielone lub żółte jabłko pokrojone w cienkie kawałki lub kostkę, skropione cytryną
  • 2 garści rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
  • 2 garści orzechów włoskich, drobniej pokrojonych/ pokruszonych
  • garść płatków migdałowych
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • pieprz świeżo mielony kolorowy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka listków tymianku suszonych
  • SOS:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki miodu płynnego np. lipowego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka innej, pikantnej musztardy
PRZYGOTOWANIE:
 
Składniki na sos wymieszać ze sobą dokładnie.
Jeśli śledź jest mocno słony - zamoczyć na godzinę w mleku.
Do średniej salaterki wrzucić: pokrojonego śledzia, jabłko, rodzynki, cebulkę oraz orzechy i skórkę cytrynową, dodać pierniki i wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, cynamonem i tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej sos, wymieszać delikatnie. Przełożyć na półmisek i schłodzić pod przykryciem.
Udekorować pierniczkami.
Proste w wykonaniu danie wigilijne. Najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce by smaki "się przegryzły" a pierniczek przeszedł sosem i aromatem śledzika.
Rewelacyjny smak - zasmakuje śledziożercom i nie tylko :)
Jest to wersja z rodzynkami moczonymi w wodzie a nie w alkoholu - czyli również dla dzieci.
Sosu można przygotować więcej i doprawić pieprzem, podać osobno dodatkowo.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)