czwartek, 4 listopada 2010

Sos z trzech grzybów

SKŁADNIKI:

  • marynata sojowo-imbirowa pozostała z marynowania mięsa (polędwiczki w krewetkowym kostiumie)
  • 1,5 szklanki wody
  • po 2 garści suszonych grzybów:
  • podgrzybki lub borowiki
  • małe kapelusze kanii
  • małe, całe rydze
  • 2/3 kostki bulionowej warzywnej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 czubata łyżka śmietany 12%
  • gałązki tymianku

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby suszone przepłukać dokładnie na sicie pod bieżącą wodą, Grzyby zalać szklanką wody w rondelku, dodać kostkę rosołową, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Dodać marynatę. Gotować dalej na małym ogniu 15 minut.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę i śmietanę, dodać do sosu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty wg Was - dodajcie odrobinę wody.
Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)