sobota, 27 listopada 2010

Jajecznica z chorizo i pomidorami suszonymi

SKŁADNIKI:
  • jaja
  • kiełbasa chorizo paprykowa
  • suszone pomidory z zalewy czosnkowej
  • cebulka dymka + szczypior
  • orzeszki piniowe
  • drobne kiełki, np lucerny
  • sól, pieprz czerwony
  • olej lub oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Jajecznicę robiłam tylko dla siebie. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojona dymkę, 10 plasterków kiełbasy chorizo i 3-4 pomidory suszone pokrojone w paski. Wbić trzy jaja, podsmażyć, mieszając - tak, by jajecznica nie była całkiem ścięta ani sucha (zresztą, jak kto woli :)) Na koniec doprawić solą, pieprzem, dodać orzechy, szczypior oraz kiełki. A do tego - najlepiej podać chlebek wieloziarnisty. 
Kupiłam niedawno duże opakowanie pomidorów suszonych. Takie pomidory można samodzielnie zalać gorącą oliwą i przyprawić. Na mały słoiczek (jak od pesto) - 50 g pomidorków, podgrzana (gorąca, ale nie zagotowana!) oliwa z oliwek (90ml) + olej (60 ml), tymianek i pokrojony w paski ząbek czosnku. Słoiczek zamknięty otworzyłam po trzech dniach od przygotowania - pomidory zdążyły zmięknąć i przesiąknąć aromatem przypraw.


1 komentarz:

  1. Oj z chorizo i kiełkami to bym sobie zjadła jajecznicę.. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)