wtorek, 2 listopada 2010

Kurczak w pikantnych morelach

SKŁADNIKI:
  • podwójny filet z piersi kurczaka podzielony na cząstki
  • duże jajo, mąka, bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra
  • 3 łyżki sosu słodko pikantnego chili Tao Tao
  • 1 słoik dżemu morelowego 500 g
  • 1 cebula czerwona i 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE:
Na 2-3 łyżkach oleju podsmażyć drobno posiekane cebulki, dusić aż będą miękkie, złociste i ładnie się zeszklą. Dodać rozdrobnione ząbki czosnku - 2 lub 3 (jak kto lubi:)). Przemieszać.
Następnie dodać sos sojowy, cukier i ocet jabłkowy, zwiększyć ogień i mieszając, smażyć aż do odparowania nadmiaru płynu.
Zdjąć z ognia, doprawić sosem słodko-pikantnym, solą, papryką mieloną słodką i ostrą wg uznania. Najlepiej spróbować i znaleźć swój indywidualny złoty środek pomiędzy słodkością a pikanterią :) Sos trzymać w cieple, albo na minimalnym ogniu. (Jeśli odgrzewamy sos później, można dolać odrobiną wody by nie był zbyt gęsty)

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć przyprawione solą, pieprzem, papryką cząstki filetu z kurczaka, panierowane w mące, rozbełtanym jaju a następnie w bułce tartej. Panierka nie jest obowiązkowa, można z niej zrezygnować.
Usmażone kurczaczki dodać do sosu, przemieszać, by całe były nim pokryte. Podawać na ugotowanym na sypko ryżu. Posypać ewentualnie ulubioną zieleniną lub sezamem.

Sos jest inspiracją Duck Sauce'm (sour & sweet), bardzo popularnym sosem do mięs, który jadłam w USA. Niestety już jakiś czas temu mi się skończył. Skład ze słoiczka, który wymieniam, poddałam interpretacji: morele lub brzoskwinie, woda, ocet, sól, papryka, przyprawy. Wyszło wyśmienicie :)
  

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)