poniedziałek, 29 listopada 2010

Zupa jarzynowa z sosem sojowym i wonton

SKŁADNIKI:
  • 2 l wody
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 korpus z kurczaka
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela ang.
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • 30 dag brukselki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek białej części pora
  • 1 duży ziemniak
  • kilka listków selera
  • natka zielonej pietruszki
  • Do podania makaron Tao Tao wonton oraz pasta sambal oelek Tao Tao dla zaostrzenia smaku
 PRZYGOTOWANIE:
Do garnka włożyć korpus kurczaka, dodać listki laurowe, ziele i kostkę. Zagotować, zebrać ewentualne szumowiny z wierzchu. Dodać brukselkę (gotuje się najdłużej), a po 10 min resztę warzyw i gotować kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie - część warzyw pokroiłam, a część starłam, by w zupie był kontrast faktur:) Seler pokroić na drobna kostkę, ziemniaka na dużą kostkę, pora w plastry, pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, marchew na cienkie długie paski (specjalnym obierakiem), kalafiora (np romanesco) podzielić na różyczki, liście selera pokroić lub porwać. Doprawić zupę sosem sojowym - dodałam 6 łyżek, wyszło idealnie, zupa także zmieniła kolor. W miseczkach pokruszyć makaron - ilość dowolna, wg gustu, zalać gorącą zupą, odczekać chwilę by zmiękł. Dodać natkę. Na talerzu - kto lubi pikantne dania - można doprawić sosem sambal oelek, wtedy fajnie rozgrzewa. Można dowolnie kombinować ze składem warzyw, dodać np fasolkę szparagową, zaciągnąć zupę śmietaną. Kto powiedział, że stara, poczciwa jarzynowa (dla niektórych postrach stołówek) musi być nudna? :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)