piątek, 26 listopada 2010

Surówka obiadowa z vinegretem sojowym

SKŁADNIKI:

  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • liść kapusty czerwonej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • pieprz
  • SOS:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego Tao Tao
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sezam czarny
  • sezam biały
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę pokroić ostrym nożem na paski (poszatkować jak kapustę), tak samo liść kapusty czerwonej (dla kontrastu barw:). Marchewkę zetrzeć na cienkie, długie paski, paprykę na cienkie paski, cebulę przekroić na pół, a potem na cienkie plasterki, ogórka na cienkie półplasterki. Dodać szczypior, doprawić pieprzem i solą. Składniki na sos wymieszać dokładnie w małej miseczce, dodać do sałatki, wymieszać całość - podawać do obiadu. Ja podałam z żeberkami słodko-pikantnymi i ziemniakami puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)