poniedziałek, 22 listopada 2010

Makaron ze szpinakiem i krewetkami

SKŁADNIKI:
  • 1/2 opakowania makaronu, np. świderki, spaghetti
  • oliwa i sól do gotowania makaronu
  • 2 łyżki masła dobrej jakości
  • 30 mrożonych krewetek tygrysich
  • 15 g rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)
  • 2 duże ząbki pokrojonego drobno czosnku
  • 1 cebulka szalotka pokrojona w piórka
  • 1/2 papryczki chili (bez nasionek, drobno pokrojonej)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka listków tymianku
  • kwaśna śmietana
  • parmezan lub żółty ser
  • czarny sezam
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Krewetki rozmrozić pod strumieniem ciepłej wody, na sicie. Usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, czosnek, cebulkę, smażyć razem, mieszając przez cały czas przez około 3 minut. Dodać odciśnięty z wody szpinak, tymianek, chili, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Makaron przelać na sito. Osączony przełożyć na patelnię ze szpinakiem i krewetkami, wymieszać. 
Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką śmietany, sezamem, chili i posypać tymiankiem. Można posypać też obficie parmezanem lub startym żółtym, ostrym serem. 


1 komentarz:

  1. W takim połączeniu krewetek jeszcze nie jadłam, być może wypróbuję, bo zaciekawiłaś mnie tym przepisem.
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)