poniedziałek, 3 grudnia 2012

Tatar śledziowy z ziołami

To dosyć tradycyjne (i chyba nasze ulubione) połączenie śledzia z marynowanymi grzybami, cebulą i ogórkiem kiszonym, ale dosyć nietypowo podane, bo w formie tatara. Sprawdzi się zarówno w czasie Świąt, jak i później - bo przecież śledzik to jeden z najlepszych imprezowych przysmaków :)
Polecam!


SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 3 nieduże filety śledziowe a la matjas
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków majeranku ogrodowego
  • 1 listka suszonych lub świeżych listków tymianku
  • 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta czarnego młotkowanego pieprzu
  • 4 średniej wielkości jędrne ogórki kiszone
  • 10 marynowanych grzybków, np kurek lub pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula, np czerwona
do dekoracji: 
  • plasterki pomarańczy i cytryny 
  • listki zielonej pietruszki
* podawać z dowolnym pieczywem i masłem

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez dobę, trzykrotnie zmieniając ją na świeżą. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić ostrym nożem w drobną kostkę. 
Czosnek rozdrobnić i wymieszać ze śledziem, ziołami i olejem, doprawić odrobiną białego pieprzu. Ogórki obrać ze skórki, odkroić końcówki i pokroić w cienkie, prostokątne paski. Układać na talerzu po trzy rzędy, tak by plastry zachodziły lekko na siebie. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Na powstałym podeście utworzyć wyłożyć posiekanego śledzia (można użyć filiżanki lub ringu by nadać mu kształt "kopca"). Cebulę i grzybki drobno posiekać. Dodatki umieścić przy użyciu łyżki do lodów na plastrach cytrusów. Dekorować plasterkami grzybków i listkami świeżej natki. Podawać z pieczywem typu pumpernikiel lub świeżym białym chlebem z chrupiącą skórką oraz z masłem.


5 komentarzy:

  1. Wspaniały! Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na śledzia! oj ale bym takiego zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna prezentacja zupełnie odmienia tradycyjne danie. Chętnie zobaczyłabym Wasz przepis w mojej akcji Zdrowe Święta: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie
    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy... ale tak mnie zachęciłaś, że ho ho:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)