Polecam!
- 3 nieduże filety śledziowe a la matjas
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków majeranku ogrodowego
- 1 listka suszonych lub świeżych listków tymianku
- 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego
- szczypta białego pieprzu
- szczypta czarnego młotkowanego pieprzu
- 4 średniej wielkości jędrne ogórki kiszone
- 10 marynowanych grzybków, np kurek lub pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula, np czerwona
do dekoracji:
- plasterki pomarańczy i cytryny
- listki zielonej pietruszki
* podawać z dowolnym pieczywem i
masłem
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie
przez dobę, trzykrotnie zmieniając ją na świeżą. Odcedzić,
osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić ostrym nożem w drobną
kostkę.
Czosnek rozdrobnić i wymieszać ze śledziem, ziołami i
olejem, doprawić odrobiną białego pieprzu. Ogórki obrać ze
skórki, odkroić końcówki i pokroić w cienkie, prostokątne
paski. Układać na talerzu po trzy rzędy, tak by plastry zachodziły
lekko na siebie. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Na powstałym
podeście utworzyć wyłożyć posiekanego śledzia (można użyć filiżanki lub ringu by nadać mu kształt "kopca"). Cebulę i grzybki
drobno posiekać. Dodatki umieścić przy użyciu łyżki do lodów na
plastrach cytrusów. Dekorować plasterkami grzybków i listkami
świeżej natki. Podawać z pieczywem typu pumpernikiel lub świeżym
białym chlebem z chrupiącą skórką oraz z masłem.
Wspaniały! Świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na śledzia! oj ale bym takiego zjadła...
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja zupełnie odmienia tradycyjne danie. Chętnie zobaczyłabym Wasz przepis w mojej akcji Zdrowe Święta: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Pysznie podane!
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy... ale tak mnie zachęciłaś, że ho ho:)
OdpowiedzUsuń