SKŁADNIKI:
(3 porcje)
- 300 g świeżego tuńczyka (stek)
marynata: - 2 łyżki łagodnej oliwy
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- pół małej papryczki chili
- sól, pieprz, sok z cytryny
pozostałe składniki: - 3 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3 jajka ugotowane na twardo
- młody szpinak
- 3 łyżeczki kaparów
- pół szklanki czarnych oliwek
- pomidorki koktajlowe
- plasterki ogórka, kiełki - do dekoracji
sos musztardowy: - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Tuńczyka opłukać. Oliwę wymieszać z pokrojonym w plasterki czosnkiem, papryczką chili i igiełkami rozmarynu. W tej marynacie zanurzyć tuńczyka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
1. Tuńczyka opłukać. Oliwę wymieszać z pokrojonym w plasterki czosnkiem, papryczką chili i igiełkami rozmarynu. W tej marynacie zanurzyć tuńczyka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
2. Ugotować ziemniaki w mundurkach oraz jajka.
3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać 1-2 łyżki wody.
4. Rozgrzać grilla lub patelnię z nieprzywierającą powłoką. Z wyjętego z marynaty tuńczyka zdjąć czosnek, papryczki i rozmaryn. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron i pokropić sokiem z cytryny. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (lub grillu), przez ok. minutę z każdej strony (jeśli chcecie przesmażony - to po ok. 3 min.). Po zdjęciu z patelni chwilę wystudzić przed krojeniem.
5. Na talerzach rozłożyć szpinak, oliwki, kapary, pomidorki, pokrojone ziemniaki i jajka i tuńczyka. Polać sosem, oprószyć solą i pieprzem i udekorować plasterkami ogórka i kiełkami.
Ale tutaj świątecznie już :-) Apetycznie wygląda ten tuńczyk - nigdy takiego nie jadłam, u mnie raczej nie można go dostać. Może kiedyś dane mi będzie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńPodwójny tuńczyk i biorę od razu ;)
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie podba:) i takie sliczne zdjecia...klasyka ale ladnie podana zawsze cieszy!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjnie usmażony.Gratuluję wpisu na stronie Polska gotuje.Halibut (biały)należy do jednych z bardziej ulubionych ryb.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń