Strony

sobota, 1 grudnia 2012

Pepparkakor

To taka delikatniejsza i jaśniejsza wersja pepparkakor - ze "złotym syropem" zamiast melasy i bez goździków. Ciasteczka są korzenne, chrupiące, w sam raz do maczania w kawie, więc dobrze upiec ich dużo, bo jak pojawi się apetyt to trudno opanować się, by nie sięgać po następne i następne. 
Inspiracją był dla mnie przepis Doroty. Z podanych niżej proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek - ja upiekłam 8 blaszek, ale konkretna liczba ciasteczek zależy od tego jak duże są foremki. Złoty syrop jest dosyć neutralny (podobnie jak syrop klonowy) - pieczone z melasą będą miały charakterystyczny posmak. Pominęłam mielone goździki i dałam mniej imbiru, a trochę więcej cynamonu. Są pyszne!


SKŁADNIKI:
(ponad 120 ciasteczek)
(inspiracja: Moje Wypieki)
  • 300 g złotego syropu (golden syrup) lub syropu klonowego
  • 200 g cukru pudru
  • 220 g masła
  • 2 jajka (duże)
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
W rondelku podgrzać syrop z cukrem i masłem - wszystko powinno się połączyć na gładką masę. Zestawić z ognia do wystygnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać masę z syropem, masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto jest lekko klejące, ale można je wyrobić na blacie. Gotowe, gładkie ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wałkować możliwie najbardziej cienko i wykrawać ciasteczka dowolnego kształtu. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 minut - aż lekko się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. 


5 komentarzy:

  1. Pepparkakor są pyszne, mam taką samą mini rękawiczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda to ciacho w tej rękawiczce ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością są pyszne, ponieważ nawet wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny nagłówek i śliczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie i świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)