Inspiracją był dla mnie przepis Doroty. Z podanych niżej proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek - ja upiekłam 8 blaszek, ale konkretna liczba ciasteczek zależy od tego jak duże są foremki. Złoty syrop jest dosyć neutralny (podobnie jak syrop klonowy) - pieczone z melasą będą miały charakterystyczny posmak. Pominęłam mielone goździki i dałam mniej imbiru, a trochę więcej cynamonu. Są pyszne!
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
(ponad 120 ciasteczek)
(inspiracja: Moje Wypieki)
- 300 g złotego syropu (golden syrup) lub syropu klonowego
- 200 g cukru pudru
- 220 g masła
- 2 jajka (duże)
- 750 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku podgrzać syrop z cukrem i masłem - wszystko powinno się połączyć na gładką masę. Zestawić z ognia do wystygnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać masę z syropem, masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto jest lekko klejące, ale można je wyrobić na blacie. Gotowe, gładkie ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać masę z syropem, masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto jest lekko klejące, ale można je wyrobić na blacie. Gotowe, gładkie ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wałkować możliwie najbardziej cienko i wykrawać ciasteczka dowolnego kształtu. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 minut - aż lekko się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Pepparkakor są pyszne, mam taką samą mini rękawiczkę :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda to ciacho w tej rękawiczce ;))
OdpowiedzUsuńZ pewnością są pyszne, ponieważ nawet wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚliczny nagłówek i śliczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie i świątecznie :)
OdpowiedzUsuń