poniedziałek, 24 grudnia 2012

Klopsiki rybne w occie

Klopsiki rybne nie są wyrafinowanym daniem, ale u nas w domu uwielbiają je wszyscy. Malutkie, dobrze doprawione, z wyczuwalnym smakiem ryby - nie mogą się równać z żadnymi kupnymi. Im więcej ich robię, tym lepiej - są podjadane przez kilka dni. No i idealnie nadadzą się na przekąskę na "męski" wieczór :)

Można je po prostu zanurzyć w zalewie i wstawić do lodówki, można również zapasteryzować - włożyć dobrze zakręcone słoiki do wyłożonego ściereczką garnka, wlać wodę (do połowy wysokości słoika) i gotować od momentu wrzenia ok. 10 min. Takie słoiki można trzymać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni.


SKŁADNIKI (na ok. 40 kuleczek - dwa duże słoiki):
  • ok. 0,6-0,7 kg filetów rybnych, np okoń morski, nototenia, mintaj, dorsz (mogą być mrożone)
  • 1 świeża kajzerka + mleko lub bulion warzywny do namoczenia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtaczania klopsików
  • 1 łyżeczka majeranku ogrodowego
  • po 1/2 łyżeczki listków tymianku i bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • olej
  • 1 marchewka
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 4 łyżki cukru
  •  łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela ang.
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy

PRZYGOTOWANIE:
Klopsiki przygotowałam z okoni morskich, oskrobanych i wyfiletowanych. Przed oskrobaniem i filetowaniem ważyły 1 kg, po ok. 0,65 kg.
1. Świeże lub rozmrożone ryby osuszyć z nadmiaru wody. Zmielić na grubych oczkach w maszynce do mielenia, na koniec zmielić również namoczoną w mleku lub bulionie i następnie odciśniętą kajzerkę.
2. Do masy dodać jedną drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wymieszać z dwiema łyżkami bułki tartej.
3. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistorumianego koloru, potrząsając patelnią, by dopiekły się ze wszystkich stron.
4. Przygotować dwa wyparzone słoiki 0,8 l.
5. Drugą cebulę i marchew pokroić i przesmażyć chwilę na małej patelni na odrobinie oleju.
6. W garnku połączyć wszystkie składniki zalewy i zagotować ją.
7. W słoikach umieścić warzywa a następnie kulki rybne (mogą być ciepłe lub zimne). Zalać gorącą zalewą i dobrze zakręcić słoiki.
Będą dobre już następnego dnia - w lodówce można je przechowywać nawet dwa tygodnie.





8 komentarzy:

  1. ale ciekawe te klopsiki!
    chyba zrobię na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!
    Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Was i Waszych bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie trzeba ich zagotowac w tych sloikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce spokojnie mogą postać nawet do 3 tygodni - zalewa jest octowa, nic im się nie stanie. Ważne jest, żeby były zanurzone.

      Usuń
  4. Próbowała je Pani robić w wersji gotowanej a nie smażonej? Zawsze to trochę mniej kalorii :) W tej postaci są wyśmienite i zastanawiam się czy w wersji gotowanej były równie wyborne.
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widze w ttm przepisie jajka, nie daje Pani czy zapomniala Pani wpisac?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)