Można je po prostu zanurzyć w zalewie i wstawić do lodówki, można również zapasteryzować - włożyć dobrze zakręcone słoiki do wyłożonego ściereczką garnka, wlać wodę (do połowy wysokości słoika) i gotować od momentu wrzenia ok. 10 min. Takie słoiki można trzymać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni.
SKŁADNIKI (na ok. 40 kuleczek - dwa duże słoiki):
- ok. 0,6-0,7 kg filetów rybnych, np okoń morski, nototenia, mintaj, dorsz (mogą być mrożone)
- 1 świeża kajzerka + mleko lub bulion warzywny do namoczenia
- 2 cebule
- 2 łyżki bułki tartej + do obtaczania klopsików
- 1 łyżeczka majeranku ogrodowego
- po 1/2 łyżeczki listków tymianku i bazylii
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- olej
- 1 marchewka
- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 4 łyżki cukru
- łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela ang.
- 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
PRZYGOTOWANIE:
Klopsiki przygotowałam z okoni morskich, oskrobanych i wyfiletowanych. Przed oskrobaniem i filetowaniem ważyły 1 kg, po ok. 0,65 kg.
1. Świeże lub rozmrożone ryby osuszyć z nadmiaru wody. Zmielić na grubych oczkach w maszynce do mielenia, na koniec zmielić również namoczoną w mleku lub bulionie i następnie odciśniętą kajzerkę.
2. Do masy dodać jedną drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wymieszać z dwiema łyżkami bułki tartej.
3. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistorumianego koloru, potrząsając patelnią, by dopiekły się ze wszystkich stron.
4. Przygotować dwa wyparzone słoiki 0,8 l.
5. Drugą cebulę i marchew pokroić i przesmażyć chwilę na małej patelni na odrobinie oleju.
6. W garnku połączyć wszystkie składniki zalewy i zagotować ją.
7. W słoikach umieścić warzywa a następnie kulki rybne (mogą być ciepłe lub zimne). Zalać gorącą zalewą i dobrze zakręcić słoiki.
Będą dobre już następnego dnia - w lodówce można je przechowywać nawet dwa tygodnie.
ale ciekawe te klopsiki!
OdpowiedzUsuńchyba zrobię na Sylwestra.
Pycha!
OdpowiedzUsuńNajwspanialszych, magicznych Świąt dla Was i Waszych bliskich!
Faceci lubią takie rzeczy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie trzeba ich zagotowac w tych sloikach?
OdpowiedzUsuńW lodówce spokojnie mogą postać nawet do 3 tygodni - zalewa jest octowa, nic im się nie stanie. Ważne jest, żeby były zanurzone.
UsuńPróbowała je Pani robić w wersji gotowanej a nie smażonej? Zawsze to trochę mniej kalorii :) W tej postaci są wyśmienite i zastanawiam się czy w wersji gotowanej były równie wyborne.
OdpowiedzUsuńMartyna
Nie widze w ttm przepisie jajka, nie daje Pani czy zapomniala Pani wpisac?
OdpowiedzUsuńNie ma jajka, nie było potrzebne :)
Usuń