Świąteczne tiramisu*
SKŁADNIKI:
(2 duże porcje)
- 10-12 biszkoptów (języczków)
- 250 ml śmietanki 36 %
- pół szklanki cukru pudru
- 125 g mascarpone
- 150 ml mocnej kawy
- garść suszonych śliwek (ok. 10-12 sztuk)
- kieliszek amaretto (likieru migdałowego)
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1. Śliwki ponacinać i zalać kieliszkiem amaretto. Zostawić na kilka godzin.
2. Przygotować kawę - dobrze, żeby była to aromatyczna kawa z ekspresu lub kafeterki. Przestudzić.
3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać na gładką masę.
4. Przygotować dwa głębokie pucharki do deserów. Kakao wymieszać z cynamonem.
5. Połowę biszkoptów zamaczać w kawie i układać na dnie pucharków. Na to wysypać połowę pokrojonych śliwek z amaretto. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać i posypać przez sitko kakao z cynamonem. Ułożyć drugą połowę biszkoptów zamoczonych w kawie, śliwek i kremu. Wyrównać i wierzch posypać kakao. Schłodzić w lodówce przez ok. 2-3 h lub całą noc.
* w przepisie użyłam biszkoptów i cynamonu z samplingu Makro :)
Macie bardzo fajną tradycję :) Deser wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńkiedy czytam Twój sposób obchodzenia świą, taż robi mi się na sercu cieplej. widzę, że nie ulegasz modzie i tradycji i spędzasz je wedle własnych potrzeb. To wspaniałe, aby z kimś kogo się kocha przeżyć ten dzień.
niestety, ja już tego nie doświadczę, ale wiem jak to jest, też to przeżywałam. a wtedy uczucia są najszczersze.
pozdrawiam Cię świąteczni!
wszystkiego dobrego.
boskie tiramisu, też robię na jutro! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne! az chce sie ukrasc taki pucharek!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony deser :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto urozmaicać tradycję świąteczną takimi cudownymi deserami.
OdpowiedzUsuńZ suszonymi śliwkami nigdy nie łączyłam tiramisu, ale uwielbiam takie nowości, więc na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńcudny przepis. Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
OdpowiedzUsuńPięknie i romantycznie. Warto miec takie tradycje. A pomysł na tiramisu z suszonymi śliwkami bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuń