niedziela, 23 grudnia 2012

Świąteczne tiramisu

Mamy z M. taką małą, kilkuletnią tradycję - na kilka dni przez "właściwą", robimy sobie Wigilię tête-à-tête. Taką kameralną, bez pośpiechu, z ulubionym jedzenie - po to, by pobyć razem i poczuć magię Świąt jeszcze przed wyjazdem do rodzinnych domów. I lubię ten wieczór bardziej niż "zwykłą" randkę, bo to jest wyjątkowy czas robienia sobie prezentów. Prezentem dla M. (poza kolorową paczuszką) była kolacja z ulubionymi daniami. Z łososiową przystawką i daniem głównym i z jego ulubionym deserem w lekko świątecznej wersji. Nic nie przebije uśmiechu po pierwszej łyżeczce podniesionej do ust... co dla mnie jest najlepszym prezentem :)

Świąteczne tiramisu*

SKŁADNIKI:
(2 duże porcje)
  • 10-12 biszkoptów (języczków)
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • pół szklanki cukru pudru
  • 125 g mascarpone
  • 150 ml mocnej kawy
  • garść suszonych śliwek (ok. 10-12 sztuk)
  • kieliszek amaretto (likieru migdałowego)
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
1. Śliwki ponacinać i zalać kieliszkiem amaretto. Zostawić na kilka godzin.
2. Przygotować kawę - dobrze, żeby była to aromatyczna kawa z ekspresu lub kafeterki. Przestudzić.
3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać na gładką masę.
4. Przygotować dwa głębokie pucharki do deserów. Kakao wymieszać z cynamonem.
5. Połowę biszkoptów zamaczać w kawie i układać na dnie pucharków. Na to wysypać połowę pokrojonych śliwek z amaretto. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać i posypać przez sitko kakao z cynamonem. Ułożyć drugą połowę biszkoptów zamoczonych w kawie, śliwek i kremu. Wyrównać i wierzch posypać kakao. Schłodzić w lodówce przez ok. 2-3 h lub całą noc.

* w przepisie użyłam biszkoptów i cynamonu z samplingu Makro :)




9 komentarzy:

  1. Macie bardzo fajną tradycję :) Deser wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia!
    kiedy czytam Twój sposób obchodzenia świą, taż robi mi się na sercu cieplej. widzę, że nie ulegasz modzie i tradycji i spędzasz je wedle własnych potrzeb. To wspaniałe, aby z kimś kogo się kocha przeżyć ten dzień.
    niestety, ja już tego nie doświadczę, ale wiem jak to jest, też to przeżywałam. a wtedy uczucia są najszczersze.

    pozdrawiam Cię świąteczni!
    wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie tiramisu, też robię na jutro! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjne! az chce sie ukrasc taki pucharek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że warto urozmaicać tradycję świąteczną takimi cudownymi deserami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z suszonymi śliwkami nigdy nie łączyłam tiramisu, ale uwielbiam takie nowości, więc na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudny przepis. Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie i romantycznie. Warto miec takie tradycje. A pomysł na tiramisu z suszonymi śliwkami bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)