Poważam jajka za ich unikalne właściwości, ujawniające się we wszystkich formach przyrządzania. Moim zdaniem jajka są niedoceniane, zawsze w cieniu drogich, luksusowych składników. Pomyślałem zatem, że czas napisać książkę o tym niezwykle delikatnym i wartościowym pokarmie, żeby oddać mu należny hołd.W czasie Świąt Wielkanocnych to właśnie jajka grają jedną z głównych ról na stole. Postanowiłyśmy dzisiaj przedstawić kilka przystawek (typu finger food) z jajkami w roli głównej. Może przydadzą się wszystkim tym, którzy jeszcze zastanawiają się nad tym jak dodatkowo "pokolorować" biało-żółte motywy na talerzach :)
Jajka z sałatką z buraczków
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
- 2 małe buraki
- 6 wiejskich jajek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól, pieprz
- 5 orzechów włoskich, pokruszonych
- kiełki buraka do dekoracji
Ugotowane, ostudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z majonezem, chrzanem. Doprawić do smaku. Na połówkach jajek układać po łyżeczce sałatki, posypać orzechami, udekorować kielkami.
Jajka z czarnym kawiorem
SKŁADNIKI (na każdą połówkę jajka):
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/2 łyżeczki kawioru
- gałązka koperku
- pieprz (opcjonalnie)
Na połówkach jajek umieścić po łyżeczce majonezu i 1/2 łyżeczki czarnego kawioru. Dekorować gałązką koperku, posypać pieprzem.
Jajka z wędzoną szynką i kaparami
SKŁADNIKI (na każdą połówkę jajka):
- cienki plasterek szynki wędzonej, np parmeńskiej
- kilka listków rzeżuchy
- 1/2 łyżeczki małych kaparków
- 1/2 łyżeczki pokrojonej cebulki
Na połówkach jajek umieścić kiełki rzeżuchy, zawinąć każdą w plaster szynki. Na wierzchu umieścić kaparki i posiekaną cebulę. Można podawać z majonezem lub odrobiną chrzanu.
Jajka z sałatką z marynowanych grzybków i ogórka
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
- 6 wiejskich jajek
- 3 małe ogórki konserwowe
- słoiczek marynowanych grzybków (200 g)
- 1 cebulka czerwona
- szczypior od jednej cebuli
- sól
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- oliwa z oliwek czosnkowa lub olej
PRZYGOTOWANIE:
Jajka pokroić na ćwiartki. Ogórki, cebulkę i szczypior drobno pokroić. Większe grzybki pokroić na 2-4 części, a małe kapelusiki zostawić w całości. Sałatkę umieścić na półmisku, położyć na niej ćwiartki jajek. Posypać solą, pieprzem, skropić oliwą.
Jajka z szynką, śliwką i sosem chrzanowym
składniki (na każdą połówkę):
- 1 cienki plasterek szynki wędzonej, np parmeńskiej
- 1 suszona śliwka
(na około 7 jajek):
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka tartego chrzanu
- sól, pieprz
Śliwki zawinąć w szynkę, umieścić każdą roladkę na połówce jajka. Podawać z sosem chrzanowym.
Aby wykonać sos należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i doprawić do smaku.
przepiekne zdjecia:) super sa te jajeczne propozycje:)
OdpowiedzUsuńWszystkie pomysły cudowne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i radosnych świąt życzę:)
Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)
OdpowiedzUsuńTa sałatka szczególnie mi się podoba ;-)
OdpowiedzUsuńSpokojnych, wspanialych i spedzonych w gronie najblizszych Swiat Wielkiej Nocy!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)
OdpowiedzUsuńsmacznie, przepięknie i jak zwykle bajecznie kolorowo! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń