Jeden z jej składników wypróbowałam po raz pierwszy - jest to grillowana papryka w zalewie - przepyszna, dużo lepsza niż zwykła, konserwowa papryka. Jak zacznie się paprykowy sezon to na pewno spróbuję zrobić swoją własną wersję.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 8 małych liści sałaty rzymskiej
- 8 łódeczek cykorii
- 2 małe papryki grillowane z zalewy
- 2 duże wiejskie jajka
- płatki twardego, sera owczego (lub koziego)
- orzeszki piniowe
- jedna dymka ze szczypiorem
- kiełki buraka (lub inne)
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z czosnkiem i bazylią
PRZYGOTOWANIE:
Na talerzu układać naprzemiennie liście sałaty i cykorii. W łódeczkach cykorii umieścić ćwiartki grillowanej papryki, a w sałacie ćwiartki jajek. Dodać starty na grube wiórki ser. Całość posypać solą, pieprzem, posypać orzeszkami, posiekanym szczypiorem i skropić oliwą. Podawać z kiełkami. Do tej sałatki nie potrzeba widelca, można brać łódeczki bezpośrednio palcami lub jeść je na grzance.
Wiosna na talerzu :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na lekką, kolorową sałatkę :)
OdpowiedzUsuńI ogólnie, bardzo podoba mi się Wasze podejście do łączenia smaków - trza eksperymentować, a co!
Pozdrawiam wiosennie dziewczyny!
Piękna, lekka wielkanocna sałatka. Te kiełki buraka są urocze. Muszę zobaczyć czy mają na moim ulubionym rynku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Piękna,wiosenna sałatka, a takie lubię:)
OdpowiedzUsuń