wtorek, 19 kwietnia 2011

Sałatka z cykorią, jajkiem i grillowaną papryką

Zbliża się Wielkanoc. Przygotowania w pełni :) Pieczemy, mieszamy, smakujemy. Jeśli szukacie czegoś trochę bardziej lekkiego, żeby urozmaicić wielkanocny stół to ta sałatka będzie idealna. Jej kolory zachęcą każdego :)
Jeden z jej składników wypróbowałam po raz pierwszy - jest to grillowana papryka w zalewie - przepyszna, dużo lepsza niż zwykła, konserwowa papryka. Jak zacznie się paprykowy sezon to na pewno spróbuję zrobić swoją własną wersję.


SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 8 małych liści sałaty rzymskiej
  • 8 łódeczek cykorii
  • 2 małe papryki grillowane z zalewy
  • 2 duże wiejskie jajka
  • płatki twardego, sera owczego (lub koziego)
  • orzeszki piniowe
  • jedna dymka ze szczypiorem
  • kiełki buraka (lub inne)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z czosnkiem i bazylią

PRZYGOTOWANIE:

Na talerzu układać naprzemiennie liście sałaty i cykorii. W łódeczkach cykorii umieścić ćwiartki grillowanej papryki, a w sałacie ćwiartki jajek. Dodać starty na grube wiórki ser. Całość posypać solą, pieprzem, posypać orzeszkami, posiekanym szczypiorem i skropić oliwą. Podawać z kiełkami. Do tej sałatki nie potrzeba widelca, można brać łódeczki bezpośrednio palcami lub jeść je na grzance.


4 komentarze:

  1. Fajny pomysł na lekką, kolorową sałatkę :)

    I ogólnie, bardzo podoba mi się Wasze podejście do łączenia smaków - trza eksperymentować, a co!

    Pozdrawiam wiosennie dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, lekka wielkanocna sałatka. Te kiełki buraka są urocze. Muszę zobaczyć czy mają na moim ulubionym rynku. Pozdrawiam
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna,wiosenna sałatka, a takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)