Gdzie ta wiosna?
Jak to gdzie?
Na talerzu! :)
Dziś szybka sałatka. Takie zawijaski to również forma finger food - można je podać na tacy, jako samodzielne przekąski bez sałaty i lekko skropić cytryną - na pewno dobrze się sprawdzą.
Zbliżają się Święta Wielkanocne i to danie może trochę ożywić menu - ma w sobie tradycyjne, świąteczne przysmaki, takie jak jajka i szynkę, a jednocześnie jest lekkie i kolorowe, czyli takie jak lubimy najbardziej. W najbliższym czasie zaserwujemy Wam jeszcze kilka innych świątecznych przekąsek :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 100 g wędzonej szynki, np westfalskiej
- 1 średni ziemniak ugotowany w mundurku
- 1/2 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kawałek ogórka zielonego (ok 7 cm)
- 4 garści sałaty (np mix lodowej i rzymskiej)
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- kiełki i rzeżucha
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek, np czosnkowa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Awokado pokroić na paski, skropić cytryną, owijać w szynkę. Tak samo ćwiartki jajka i plasterki obranego ziemniaka. Sałatę poszatkować lub porwać, rozdzielić na talerze, dodać plastry ogórka, pokrojoną paprykę oraz cebulę. Umieścić "zawiniątka" z awokado, jajkiem i ziemniakiem. Dodać rzeżuchę i kiełki, jeśli nimi dysponujecie :) Skropić cytryną i oliwą, oprószyć pieprzem. Można posypać solą.
Apetyczna :) Myślę, że ją wkrótce wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, a ja ostatnio mam fazę, właśnie na takie wiosenne, kolorowe i pyszne sałatki. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
wygląda mega wiosennie!
OdpowiedzUsuńwow, dzisiaj ją zrobię, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://ania-kulinarnie.blogspot.com/