SKŁADNIKI:
- 4 extra cienkie wafle kukurydziane Good Food
- 2 liście sałaty, np rzymskiej
- 2 plastry sera
- 2 pieczarki portobello
- łyżeczka oliwy
- 100 g świeżo mielonego mięsa (np z łopatki)
- 2 grube plastry pomidora
- przyprawy i ząbek czosnku do mięsa
- ogórek konserwowy
- 2 pomidorki koktajlowe
- mix kiełków sos:
- 2 łyżki majonezu light
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 1 mały ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Opłukane pieczarki umieścić w worku do pieczenia z odrobiną oliwy, piec w temp 200 stopni ok. 25 minut. W tym czasie na suchej patelni zgrillować burgery (zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i roztartym ząbkiem czosnku). Pieczarki również upiec z obu stron na grillu, z obciążeniem. Wafle posmarować sosem (wymieszany majonez z keczupem i rozdrobnionym czosnkiem). Ułożyć jeden na drugim, następnie po liściu sałaty, plastrze sera, pieczarce, potem mięso, kiełki i plaster pomidora. Na szpikulce nabić ogórka i małe pomidorki, wbić w burgera. Użyłam mixu kiełków energia (lucerna, len, sezam, rokietta, koper włoski, kozieradka, gorczyca)
co za cudo, bardzo pięknie to wyszło. Dla mnie rewelacja.
OdpowiedzUsuńna ryżowych chlebkach jeszcze nie jadłam, bo najzwyczajniej gdy są u mnie to znikają jako przekąska, a nie pieczywo ;P
OdpowiedzUsuńPiekne i... zdrowe! Taka piramidke z checia bym wszamala :)
OdpowiedzUsuńpiękne! aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie i bardzo zdrowo, to połączenie nie zawsze występuję ;)
OdpowiedzUsuńale pieknie sie prezentuje:) i w dodatku smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJak widać można jeść smacznie i zdrowo! ;-) Uwielbiam kolory w kuchni!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl