Oto pyszne, domowe zapiekanki wzbogacone sosem pomidorowym i sporą ilością świeżego szczypiorku. Muszę przyznać, że zniknęły w mgnieniu oka.
SKŁADNIKI (na 8 sztuk):
- 2 długie bagietki pszenne
- 1 duża cebula
- 40 dag średnich pieczarek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 20 dag żółtego, startego sera
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 500 g passaty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Passatę poddusić z dodatkiem czosnku, do zgęstnienia, ok 15 minut. Dodać oregano i doprawić do smaku. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać grube plastry pieczarek. Dusić 15-20 minut, doprawić solą i pieprzem.
Bagietki przekroić na pół i rozkroić wzdłuż. Smarować sosem pomidorowym, dodać pieczarki, posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do rozpuszczenia sera. Gotowe posypać dużą ilością posiekanego drobno szczypiorku. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Też bardzo lubię zjeść sobie taką domową zapiekankę. W większości przypadków takie domowe są dużo lepsze od tych kupnych. Twoje wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńKocham takie zapiekanki!:)
OdpowiedzUsuńKuszące! Na Wielkanoc będę w Toruniu, więc poszukam tego słynnego zapiekankowego adresu ;)
OdpowiedzUsuńzapiekanka bez szczypiorku to wg mnie taka niepełna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe są! Już po raz kolejny je widzę na blogu i chyba sama się pokuszę na ich zrobienie.
OdpowiedzUsuńSuper i na pewno milion razy smaczniejsze niż z jakichkolwiek budek!
OdpowiedzUsuń