Długo szukałam przepisu, który będzie mi się wydawał idealny, znalazłam taki u mistrzyni wypieków - Dorotus, ale odrobinę go zmodyfikowałam, pomijając maliny w cieście, kakao (przez nieuwagę) i dodając trochę więcej rumu. Ponieważ wczoraj nie miałam możliwości, żeby kupić cukier muscovado, więc użyłam tylko brązowego cukru demerera. Ciasto pachnie cudownie, jest wilgotne i ciężkie z wyczuwalnym, rumowym akcentem - dokładnie takie, jakie sobie wymarzyłam.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 200 g czekolady (użyłam takiej o 70% zawartości kakao)
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można ją pominąć)
- pół szklanki wody
- 1 szk. mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki cukru demerera
- 3 średnie jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki rumu
- odrobina masła i bułka tarta do formy
- szklanka cukru pudru
- 3 duże łyżki kakao
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka rumu
- + mrożone maliny do dekoracji i bita śmietana do podania
W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem, kawą i wodą. Przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka rozbełtać ze śmietaną i dodać je do mąki. Dodać także rozpuszczoną czekoladę i rum. Wymieszać na gładką masę (można mikserem).
Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wlać ciasto do formy i piec półtorej godziny w temperaturze 140 stopni.
Przygotować polewę. Masło rozpuścić w mleku i dodać je do cukru wymieszanego z kakao. Wlać łyżkę rumu i dokładnie wymieszać. Polewa, tak jak pisała Dorotus, jest gęsta, ale dzięki temu udało mi się nad nią "zapanować".
Przed podaniem udekorować malinami. Podawać z kleksem bitej śmietany, która w połączeniu z malinami dobrze współgra z czekoladą.
Wyglada oblednie! To idealne ciasto na przegonienie problemow.
OdpowiedzUsuńCytając tego posta czekałam bardzo na to ostatnie zdjęcie:) Ciasto wygląda przepysznie, a maliny na wierzchu są jak wisienka na torcie!
OdpowiedzUsuńOch, mocno czekoladowe mniam,mniam:))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
o jej, no ja nie mogę na takie kąski patrzeć :/ ... ;)
OdpowiedzUsuńczekolada i rum... mniam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie sie piecze ,zobaczymy za 1,5 godz co wyszlo
OdpowiedzUsuń