Strony

piątek, 22 kwietnia 2011

Wielkanoc - 5 prostych pomysłów na jajka

We wstępie do książki Jajka Michel Roux pisze:
Poważam jajka za ich unikalne właściwości, ujawniające się we wszystkich formach przyrządzania. Moim zdaniem jajka są niedoceniane, zawsze w cieniu drogich, luksusowych składników. Pomyślałem zatem, że czas napisać książkę o tym niezwykle delikatnym i wartościowym pokarmie, żeby oddać mu należny hołd.
W czasie Świąt Wielkanocnych to właśnie jajka grają jedną z głównych ról na stole. Postanowiłyśmy dzisiaj przedstawić kilka przystawek (typu finger food) z jajkami w roli głównej. Może przydadzą się wszystkim tym, którzy jeszcze zastanawiają się nad tym jak dodatkowo "pokolorować" biało-żółte motywy na talerzach :)

Jajka z sałatką z buraczków
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
  • 2 małe buraki
  • 6 wiejskich jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • 5 orzechów włoskich, pokruszonych
  •  kiełki buraka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE: 
Ugotowane, ostudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z majonezem, chrzanem. Doprawić do smaku. Na połówkach jajek układać po łyżeczce sałatki, posypać orzechami, udekorować kielkami.


































Jajka z czarnym kawiorem
SKŁADNIKI (na każdą połówkę jajka):
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • 1/2 łyżeczki kawioru
  • gałązka koperku
  • pieprz (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE: 
Na połówkach jajek umieścić po łyżeczce majonezu i 1/2 łyżeczki czarnego kawioru. Dekorować gałązką koperku, posypać pieprzem.


































Jajka z wędzoną szynką i kaparami
SKŁADNIKI (na każdą połówkę jajka):
  • cienki plasterek szynki wędzonej, np parmeńskiej
  • kilka listków rzeżuchy
  • 1/2 łyżeczki małych kaparków
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej cebulki
PRZYGOTOWANIE:
Na połówkach jajek umieścić kiełki rzeżuchy, zawinąć każdą w plaster szynki. Na wierzchu umieścić kaparki i posiekaną cebulę. Można podawać z majonezem lub odrobiną chrzanu.


































Jajka z sałatką z marynowanych grzybków i ogórka
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
  • 6 wiejskich jajek 
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • słoiczek marynowanych grzybków (200 g)
  • 1 cebulka czerwona
  • szczypior od jednej cebuli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • oliwa z oliwek czosnkowa lub olej

PRZYGOTOWANIE: 
Jajka pokroić na ćwiartki. Ogórki, cebulkę i szczypior drobno pokroić. Większe grzybki pokroić na 2-4 części, a małe kapelusiki zostawić w całości. Sałatkę umieścić na półmisku, położyć na niej ćwiartki jajek. Posypać solą, pieprzem, skropić oliwą.



































Jajka z szynką, śliwką i sosem chrzanowym
składniki (na każdą połówkę):
  • 1 cienki plasterek szynki wędzonej, np parmeńskiej
  • 1 suszona śliwka
sos chrzanowy na zimno:
(na około 7 jajek):
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE: 
Śliwki zawinąć w szynkę, umieścić każdą roladkę na połówce jajka. Podawać z sosem chrzanowym.
Aby wykonać sos należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i doprawić do smaku.



7 komentarzy:

  1. przepiekne zdjecia:) super sa te jajeczne propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie pomysły cudowne!
    Pozdrawiam Cię i radosnych świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka szczególnie mi się podoba ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spokojnych, wspanialych i spedzonych w gronie najblizszych Swiat Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  7. smacznie, przepięknie i jak zwykle bajecznie kolorowo! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)