Do masy można dodać także koperek lub inne ulubione zioła, ale z samą pietruszką są bardzo dobre. Przy wyborze tuńczyka polecam wybierać możliwie dobrego - z całymi kawałkami w sosie własnym i z oznaczeniem "Dolphin Safe".
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka i brokułem w 30 minut
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 1 łyżka łagodnej oliwy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- brokuł - po kilka różyczek na porcję
- 1 czerwona cebulka
- 160 g dobrego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 duże żółtko
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- parmezan lub grana padano (opcjonalnie, dla tych którzy lubią)
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotowac al dente, odcedzić, umieścić ponownie w garnku, dodać oliwę i sos sojowy. Wymieszać, w razie potrzeby dosolić. Trzymać na ciepłym, ale nieaktywnym palniku pod przykryciem.
2. Brokuły umieścić w garnku, zalać wrzątkiem, ugotować al dente (5-7 min.), przelać zimną wodą, trzymać w cieple.
3. Tuńczyka bardzo dobrze osączyć z zalewy, umieścić w misce, rozdrobnić widelcem, dodać żółtko, natkę, 1/2 drobno posiekanej cebulki, bułkę tartą, doprawić odrobiną soli i pieprzem, wymieszać.
4. Uformować 10 kuleczek, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Przełożyć na ręcznik papierowy, osączając z nadmiaru tłuszczu.
5. Makaron podawać z klopsikami i różyczkami brokuła. Posypać odrobiną świeżej, pokrojonej w piórka cebuli, a tym, którzy nie wystrzegają się zupełnie "niewłoskiego" połączenia ryby i sera - polecam posypać danie świeżo startym parmezanem :)
Przepis dodajemy do klopsikowej akcji Maggie :)
Super apetyczne zdjęcia ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja tam lubie tunczyka na cieplo - zwlaszcza w zgrzewanych kanapkach
OdpowiedzUsuń:D ja uwielbiam go w pizzach i sosach do makaronów z pomidorami
OdpowiedzUsuńpysznie to wszystko wygląda! uwielbiam tuńczyka pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na klopsiki :) Z pewnością skorzystam :)
OdpowiedzUsuńZ tuńczykiem jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuń;) JEST TUNCZYK, BROKUL, MAKARON - to musi być pycha ;))
OdpowiedzUsuńwow, taki obiadek to marzenie;)
OdpowiedzUsuńapetyczne danie, piękne zdjęcia:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakiego spaghrtti jeszcze nie jadlem. Dodatek klopsikow uatrakcyjnia danie, dodając mu charakteru i sprawiając ze wyglada bardziej sycaco :) Zdrowe jedzenie, przepisy na to, ukazane w taki sposob naprawde zachecaja do zrobienia samemu tego dania :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłam! pyszne jedzonko :) dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń