Oto pyszna jajeczna sałatka, której składniki i sposób podania kojarzą nam się z tatarem. Pozornie nieduża porcja jest bardzo sycąca, więc zjadłyśmy ją we dwie, nakładając już wymieszaną sałatkę na kawałki chlebka... oby więcej takich śniadań :)
Tatar z jajka czyli pyszna jajeczna sałatka
SKŁADNIKI:
(1 ring - ok. 2 porcje)
- pumpernikiel z masłem
- plaster pomidora
- 2 jajka
- 1/2 niedużej cebuliki
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 nieduży ogórek kiszony
- 2 łyżeczki majonezu
- 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
- sól
- pieprz
- sałata
- suszony pomidor z oliwy
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka umieścić w zimnej wodzie, ugotować na twardo (8 minut od zagotowania).
2. W ugotowanych i obranych jajkach oddzielić żółtka od białek, drobno posiekać każde z osobna.
3. Cebulę, ogórka i szczypior również posiekać drobno (nie mieszać ze sobą).
4. Białka wymieszać z majonezem, doprawić solą.
5. Żółtka wymieszać z musztardą.
6. Na talerzyku/miseczce umieścić krążek pumpernikla a na nim plaster pomidora.
7. Używając ringu (można go wyciąć z pustej plastkikowej butelki po napoju 0,5) tworzyć piramidkę składników - cebulkę, żółtka, ogórka, białka, szczypiorek.
8. Posypać pieprzem, dekorować suszonym pomidorem, sałatą, szczypiorem. Chłodzić do momentu podania.
Przepis bierze udział w konkursie/akcji:
Teraz nie doczekam śniadania, muszę sobie ugotować jajko ;P
OdpowiedzUsuńślicznie podane i musi być pyszne !!!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Pycha!
OdpowiedzUsuńale apetyczna forma śniadania :)
OdpowiedzUsuń