Po przejrzeniu szafek i kuchennych zakamarków w ręce wpadają mi czarna soczewica i gryczane otręby. W lodówce znajduję upieczonego wczoraj buraczka, kilka małych marchewek i kawałek selera... Spontanicznie postanawiam coś z tego przygotować. W takim gotowaniu lubię to, że nigdy nie wiem co z tego wyniknie, ale w myślach układam smaki i struktury i powstaje z tego coś całkiem dobrego - wegetariańskie burgery z czarnej soczewicy z dodatkiem marchewki, selera i otrębów. Postanowiłam zachować soczewicę w całości choć lekko poduszona na pewno ułatwiłaby "klejenie" burgerów - to też sprawiło, że kotleciki są małe... ale na jedną porcję przypadają aż 3, więc to ma swoje dobre strony :)
Burgery wkładam w pełnoziarnistą bułkę, dodaję słodkiego buraczka, sałatę, pyszne kiełki i jogurtowo-pietruszkowy sos i czuję, że od samego patrzenia powracają mi siły. Nie ma to jak zdrowe jedzenie :)
Burgery z czarnej soczewicy i warzyw
SKŁADNIKI:
(12 małych kotlecików - 4 porcje)
- pół szklanki czarnej soczewicy (120 ml)
- 80 g selera
- 150 g marchewki
- 5-6 łyżek otrębów gryczanych
- pół łyżeczki curry
- szczypta chili
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- sól, grubo zmielony pieprz
- jajko
- olej do posmarowania patelni
- bułki - najlepiej pełnoziarniste
- sałata / mix sałat
- upieczony buraczek (można go skropić octem balsamicznym)
- kiełki (kozieradka, słonecznik lub rzodkiewka)
sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- spora garść posiekanej natki pietruszki
- mały ząbek czosnku
- odrobina soli, pieprzu i cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości.
2. Marchewkę i selera obrać, pokroić i również ugotować - powinny być bardzo miękkie. Po ugotowaniu dokładnie je zblendować i dodać starty ząbek czosnku.
3. Ugotowaną soczewicą dokładnie odcedzić* i przyprawić solą, pieprzem, curry i chili. Dodać warzywne puree i dokładnie wymieszać.
4. Do masy wmieszać jajko i dodać 5 łyżek otrębów - będzie dosyć klejąca, ale dzięki temu burgery będą lepiej związane.
5. Rozgrzać patelnię i lekko posmarować olejem. Z masy formować nieduże kulki (czubata łyżka) i smażyć na rumiany kolor z obu stron - podczas przewracania uważać, by się nie połamały.
6. Bułki podgrzać, wszystkie składniki sosu wymieszać. Jedną część bułki posmarować sosem, ułożyć garść sałaty, plasterki buraka i burgery (po 3 na 1 dużą bułkę). Pokropić sosem, dodać kiełki i przykryć drugą częścią bułki.
4. Do masy wmieszać jajko i dodać 5 łyżek otrębów - będzie dosyć klejąca, ale dzięki temu burgery będą lepiej związane.
5. Rozgrzać patelnię i lekko posmarować olejem. Z masy formować nieduże kulki (czubata łyżka) i smażyć na rumiany kolor z obu stron - podczas przewracania uważać, by się nie połamały.
6. Bułki podgrzać, wszystkie składniki sosu wymieszać. Jedną część bułki posmarować sosem, ułożyć garść sałaty, plasterki buraka i burgery (po 3 na 1 dużą bułkę). Pokropić sosem, dodać kiełki i przykryć drugą częścią bułki.
* Jeśli chcecie, żeby burgery były bardziej zwarte i lepiej się kleiły dobrze będzie lekko rozgnieść soczewicę.
Fantastycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNo no - to może smakować bombowo ;D Jak dorwę czarną soczewicę to kupię i zrobię.
OdpowiedzUsuńto nie kawał mięsa, ale bym spróbował
OdpowiedzUsuńOooo mamo! Jak jak kocham takie kombinacje :D Jestem pod wrażeniem !
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie. Konieczne musze przygotować, zanim jednak, mam pytania: czy inne otręby mogą być? jakie najlepiej? a czy burgery można by upiec zamiast smażyć? jeśli tak, to jak długo i w ilu stopniach? z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę porządków, jestem wciąż przed nimi.
Jeśli chodzi o otręby to praktycznie każde się sprawdzą - ja nie chciałam dodawać tradycyjnej bułki tartej :) Można je upiec na papierze do pieczenia - ja bym zaczęła w 180 stopniach i podpiekła 15-20 min i przewróciła na drugą stronę na jakieś 10 min, po czym zwiększyła trochę temp. żeby je przez kilka minut przyrumienić - nie gwarantuję, że będzie idealnie, ale powinno się udać :) Pieczone można zrobić trochę większe.
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedzi. :) Naprawdę super zachęcająco to wygląda. Dużo słońca!!! Anka
Usuńzdrowa kanapka, idealna do pracy
OdpowiedzUsuń