Strony

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Spaghetti z klopsikami z tuńczyka i brokułem

Tuńczyk z puszki na ciepło? Sporo znajomych osób powie "nieee", a ja na to - czemu nie? :) Tuńczyka, kojarzonego głównie z sałatkami, pastami i kanapkami, można podać w zupełnie innej, odświeżonej formie małych klopsików. I zaręczam, że jest to forma przepyszna!
























Do masy można dodać także koperek lub inne ulubione zioła, ale z samą pietruszką są bardzo dobre. Przy wyborze tuńczyka polecam wybierać możliwie dobrego - z całymi kawałkami w sosie własnym i z oznaczeniem "Dolphin Safe".



Spaghetti z klopsikami z tuńczyka i brokułem w 30 minut

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 1 łyżka łagodnej oliwy
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • brokuł - po kilka różyczek na porcję
  • 1 czerwona cebulka
  • 160 g dobrego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże żółtko
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • parmezan lub grana padano (opcjonalnie, dla tych którzy lubią)

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron ugotowac al dente, odcedzić, umieścić ponownie w garnku, dodać oliwę i sos sojowy. Wymieszać, w razie potrzeby dosolić. Trzymać na ciepłym, ale nieaktywnym palniku pod przykryciem.
2. Brokuły umieścić w garnku, zalać wrzątkiem, ugotować al dente (5-7 min.), przelać zimną wodą, trzymać w cieple.
3. Tuńczyka bardzo dobrze osączyć z zalewy, umieścić w misce, rozdrobnić widelcem, dodać żółtko, natkę, 1/2 drobno posiekanej cebulki, bułkę tartą, doprawić odrobiną soli i pieprzem, wymieszać.
4. Uformować 10 kuleczek, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Przełożyć na ręcznik papierowy, osączając z nadmiaru tłuszczu.
5. Makaron podawać z klopsikami i różyczkami brokuła. Posypać odrobiną świeżej, pokrojonej w piórka cebuli, a tym, którzy nie wystrzegają się zupełnie "niewłoskiego" połączenia ryby i sera - polecam posypać danie świeżo startym parmezanem :)






































Przepis dodajemy do klopsikowej akcji Maggie :)

11 komentarzy:

  1. Super apetyczne zdjęcia ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam lubie tunczyka na cieplo - zwlaszcza w zgrzewanych kanapkach

    OdpowiedzUsuń
  3. :D ja uwielbiam go w pizzach i sosach do makaronów z pomidorami

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie to wszystko wygląda! uwielbiam tuńczyka pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na klopsiki :) Z pewnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tuńczykiem jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ;) JEST TUNCZYK, BROKUL, MAKARON - to musi być pycha ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, taki obiadek to marzenie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. apetyczne danie, piękne zdjęcia:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego spaghrtti jeszcze nie jadlem. Dodatek klopsikow uatrakcyjnia danie, dodając mu charakteru i sprawiając ze wyglada bardziej sycaco :) Zdrowe jedzenie, przepisy na to, ukazane w taki sposob naprawde zachecaja do zrobienia samemu tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dzisiaj zrobiłam! pyszne jedzonko :) dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)