Podaje się je na ciepło i zajada od razu, aby masa nie opadła. Standardowo czekamy aż klasyczny sernik się schłodzi, by go pokroić lub robimy serniki bez pieczenia na zimno, a ten zachowuje się trochę jak suflet. Przygotowanie tej formy podania nie wymaga dużo czasu, jest wręcz błyskawiczne. A rano, gdy serniczek się piecze można przygotować się do pracy, na zajęcia, wziąć prysznic itp. :) Smacznego!
Mini serniczki ciasteczkowe w filiżankach
SKŁADNIKI (na 4 szt.)
- 3 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru pudru + do posypania na koniec
- 360 g naturalnego chudego serka naturalnego homogenizowanego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina masła do wysmarowania + mąka
- 4 ciasteczka belVita, np. z czekoladą
- kawa do podania
- miseczka owoców (truskawki, winogrono, śliwka, pomarańcza, kiwi, borówka, mango - na jakie mamy ochotę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Kratkę piekarnika umieścić na pozycji drugiej od dołu (trochę poniżej środka). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra/dół.
2. Żółtka oddzielić od białek i umieścić w dużych miskach. Żółtka ubić z dwoma łyżkami cukru na puszystą, jasną masę (na wysokich obrotach miksera).
3. Do masy dodać serek i ponownie ubijać, tym razem na niższych obrotach. Dodać obie mąki i ponownie mieszać do połączenia składników.
4. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru pudru i wymieszać.
5. Pianę dodać do miski z masą z serka i delikatnie wymieszać - drewnianą łyżką lub dłonią. Cztery ciasteczka pokruszyć dłońmi, na kawałki ok. 1x1 cm, dodać do masy, delikatnie wymieszać (okruszków nie dodawać).
6. Cztery filiżanki z grubej porcelany (poj. 220-250 ml) wysmarować masłem i wysypać mąką. Umieścić masę po równo w każdym naczynku, powinno pozostać 1-1,5 cm od brzegu. Położyć filiżanki na kratce piekarnika, piec 20 minut.
7. Nieupieczone serniczki można mrozić - wystarczy zawinąć filiżankę z masą folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Można wstawić od razu do piekarnika, wtedy czas pieczenia wydłuża się o ok. 5 minut - do 25 minut. Można też wyciągnąć je wcześniej, by odtajały lub wspomóc się rozmrażaniem w mikrofali i piec standardowo 20 min.
Przepis dodaję do konkursu/akcji:
Zacznijcie robić takie rzeczy na dowóz :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze piękne zdjęcia. A pomysł ciekawy, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO ho ho, widzę że mam porządną konkurencję w konkursie ;) Apetyczne!
OdpowiedzUsuńgenialne serniczki! zapisałam sobie przepis, trzeba będzie zrobić :))
OdpowiedzUsuńa czy mozna zrobic je w foremkach do babeczek ...??????????
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie w papierowych.
Usuńa czy uda się je zamrozić w silikonowych foremkach do babeczek? Pozdrawiam :)
Usuńtak, można je zamrozic w silikonowych foremkach
UsuńCudny pomysl!
OdpowiedzUsuńCudnie podane, zakochałam się, muszę je na dniach zrobić!
OdpowiedzUsuńznakomite, muszę je zrobić !!
OdpowiedzUsuńLiebster Award
OdpowiedzUsuń