Strony

sobota, 4 maja 2013

Czerwona tilapia z grilla z czerwonymi warzywami

Już na pewno wiecie, że ryba + warzywa to nasze ulubione połączenie obiadowo-kolacyjne. Prawie każde mięso przegrywa z dobrą, grillowaną lub upieczoną rybą. Łosoś, dorsz lub dorada to już klasyka, ale od czasu do czasu pojawia się na naszym stole coś nowego :)
























O czerwonej tilapii, hodowanej w Płońsku przez Global Fish, Kasia słyszała już przy okazji warsztatów w Olsztynie. Duża hodowla o najlepszych standardach to nie tylko dobra rekomendacja, ale także gwarancja, że ryby nie jadą do Polski w wielkich kontenerach z Chin. Pozostało tylko ją wypróbować :)
Tilapia okazała się być rybą dosyć tłustą, ale smaczną. Miała sporo ości i myślę, że warto było wybrać trochę większe okazy, żeby je wyfiletować - tak zrobimy następnym razem. Tym razem została zgrillowana w całości i podana z pysznymi "czerwonymi" warzywami i sałatą. Po prostu uczta :)


Czerwona tilapia z grilla z czerwonymi warzywami

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 2 całe czerwone tilapie, oskrobane, wypatroszone, z głowami lub bez (u nas nieduże - po ok. 250-300 g)
  • olej lub łagodna oliwa z II tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 mała cytryna (przekrojona wzdłuż)
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól morska
  • 300 g marchwi
  • 150 g papryki 
  • 1 czerwona cebula
  • do podania rukola lub roszponka
  • papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Z tilapii usunąć oczy używając małego nożyka, bardzo dobrze wypłukać ryby pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osuszyć.
2. Wykonać trzy ukośne nacięcia na skórze z obu stron każdej ryby. W nacięciach umieścić plasterki czosnku, skropić ryby sokiem z 1/2 cytryny, natrzeć solą, pieprzem, obłożyć gałązkami tymianku.
3. Rybę umieścić w głębszej misce, skropić olejem, lub oliwą (1 łyżka). Odstawić pod przykryciem na minimum 2 h do lodówki (można marynować całą noc).
4. Grill elektryczny lub patelnię grillową rozgrzać (rozgrzałam grilla na najwyższą moc grzania). Ryby owinąć kawałkiem papieru do pieczenia. Grillować w papierze po 10 minut z obu stron. Duże okazy grillować po 2 min dłużej z każdej strony.
5. Marchew obrać, pokroić w długie ukośne plastry a następnie w zapałki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Na patelni/w woku* w pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa, dusić ok. 15 minut, podlewając odrobiną wody, 1-2 razy przemieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
6. Rybę podawać posypaną natką, z mieszanką czerwonych warzyw, sałatami i ćwiartką cytryny. Idealnie sprawdzą się też pieczone ziemniaczki.

* My przygotowałyśmy warzywa w urządzeniu multicooker firmy Philips - bardzo dobrze się sprawdziło :)





9 komentarzy:

  1. Pysznie to wygląda, chociaż ja bym raczej odcięła głowę :D Na takim ogrodowym grillu też mogę spróbować zrobią taką rybkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) Tylko może nie na największym ogniu :)

      Usuń
  2. Jakiś czas temu robiłam właśnie tilapię. Bardzo smaczna rybka :) Pięknie u Ciebie wygląda, bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniała rybcia! Jeszcze czerwonej tilapii nigdy nie jadłam. Coś mi się wydaje że koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Nie znam tej rybki, a naprawdę chętnie bym skosztowała. Muszę się rozejrzeć, gdzie można ją dostać na Śląsku.
    Jedyne co mnie autentycznie przeraża to "Z tilapii usunąć oczy używając małego nożyka".... 8) brrrr.... twarde jesteście dziewczyny...

    Pozdrawiam ciepło! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Pysznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja !!! I te warzywka pieczone ! Super !

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)