Kolor został przemycony w kolorowych drażetkach, które zapewne wszyscy znacie :) Przywołajmy wiosnę kolorowym mazurkiem!
Mazurek czekoladowy z m&m'sami
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej - krupczatki
- 4 łyżki cukru
- 125 g zimnego masła 82 %
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki domowych powideł
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
- 1 łyżka cukru
- 100 g kolorowych drażetek czekoladowych m&m
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę przesiać) i wymieszać.
2. Wbić jajko, dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę i ekstrakt. Zagnieść dłońmi ciasto. Jeśli jest za suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody.
3. Podzielić na dwie części, uformowac kulki, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ciasto wyjąć, z każdej części oddzielić mniejszy kawałek, z którego powstaną brzegi. Większe kawałki rozwałkować na grubość ok. 7 mm, formując dowolny kształt - u mnie jajko (pisanka) i podłużny prostokąt.
5. Pozostałe kawałki uformować w brzegi, np. z kuleczek. Ostrożnie przełożyć mazurki na kawałki papieru do pieczenia, po czym na blachę. Owinąć rantem z folii aluminiowej. Powierzchnię gęsto ponakłuwać widelcem.
6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Piec 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika, studzić 10 min, nastepnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać cukier, połamaną czekoladę, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką sprężynkową). Odstawić na 10 minut.
8. Mazurki posmarować cienko powidłami, omijając ranty. Lekko ciepłą masę rozsmarować równomiernie na warstwie powideł. Obłożyć drażetkami m&m's, uważając by nie pozostawic śladów palców na czekoladzie. Formy regularne (jak prostokąt) warto obkładać cukierkami symetrycznie, co ułatwia krojenie.
9. Mazurki schłodzić.
2. Wbić jajko, dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę i ekstrakt. Zagnieść dłońmi ciasto. Jeśli jest za suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody.
3. Podzielić na dwie części, uformowac kulki, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ciasto wyjąć, z każdej części oddzielić mniejszy kawałek, z którego powstaną brzegi. Większe kawałki rozwałkować na grubość ok. 7 mm, formując dowolny kształt - u mnie jajko (pisanka) i podłużny prostokąt.
5. Pozostałe kawałki uformować w brzegi, np. z kuleczek. Ostrożnie przełożyć mazurki na kawałki papieru do pieczenia, po czym na blachę. Owinąć rantem z folii aluminiowej. Powierzchnię gęsto ponakłuwać widelcem.
6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Piec 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika, studzić 10 min, nastepnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać cukier, połamaną czekoladę, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką sprężynkową). Odstawić na 10 minut.
8. Mazurki posmarować cienko powidłami, omijając ranty. Lekko ciepłą masę rozsmarować równomiernie na warstwie powideł. Obłożyć drażetkami m&m's, uważając by nie pozostawic śladów palców na czekoladzie. Formy regularne (jak prostokąt) warto obkładać cukierkami symetrycznie, co ułatwia krojenie.
9. Mazurki schłodzić.
Przepis dodajemy do akcji:
Śliczne mazurki :)
OdpowiedzUsuńSuper te mazurki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńo mamusiu, ale cudeńka.. a jakie słodkie-musze je mieć;D
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą skonsumowałam ;) jest przeeeeepyszny, jutro robię taki na Święta!
OdpowiedzUsuńswietne:) w tym roku uż chyba nie wypróbuję, ale za rok:) kto wie:)
OdpowiedzUsuńWygląda meegaśnie!
OdpowiedzUsuńO proszę, to bardzo nowoczesna forma tradycyjnego mazurka, ślicznie się prezentuje, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają rozkosznie! Mam nadzieję, że nie zapomnę o nich w przyszłym roku:)
OdpowiedzUsuńCiekawy i bardzo kolorowy pomysł na mazurka :D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Jak wszystkie Wasze wpisy :)
OdpowiedzUsuńUrzekły mnie te mazurki:) Są mega optymistyczne dzięki tym kolorowym cukierkom:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że robienie tych mazurków to była czysta przyjemność - zabawa z dekorowaniem, radość z efektu i w końcu konsumpcja :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę uroczo. Ach ta moc czekolady... :))
OdpowiedzUsuńPrzecudne zdjęcia! :) I świetny pomysł! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmmmm czekoladowy ..... pychotka :)
OdpowiedzUsuńCiągle mi chodzi po głowie, by jakieś ciasto przybrać M&M'sami. Wygląda to fantastycznie i smakuje pewnie też ;)
OdpowiedzUsuńjaki boski ! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, bo dzieci nie dawały mi spokoju. To był hit tegorocznej Wielkanocy. Dzięki!
OdpowiedzUsuń