niedziela, 3 marca 2013

Fishburger - łosoś

Po surówce i bułkach czas na ostatnie i najważniejsze ogniwo domowego burgera idealnego. Łososiowy burger to po pierwsze świetna alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego, ale także świetny pomysł na "coś innego z łososia" :) Ryby rządzą!
























Burgery można jeść nie tylko w bułkach, ale także z lekką sałatką - np. z kaszy jaglanej lub kuskusu, z papryką, ogórkiem, ziołami, doprawionej solą, pieprzem, cytryną i łagodną smakową oliwą. W obu wersjach będzie smacznie! :)



Fishburger z łososia

SKŁADNIKI (na 8-9 sztuk):
  • 750 g świeżego filetu z łososia (waga bez skóry)*
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże żółtko
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z 1/4 cytryny
  • ok. 4 łyżek bułki tartej
  • odrobina oleju do grillowania
oraz:

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso łososia* zmielić maszynką do mielenia mięsa lub drobno posiekać dużym, ostrym nożem (jak tatara) i umieścić w misce.
2. Paprykę i cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do łososia.
3. Doprawić solą (ok. 1 łyżeczki), świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny, dodać natkę pietruszki i wymieszać. W ten sposób powstał tatar z łososia, który bez problemu można spróbować na surowo i doprawić wg uznania.
4. Aby burgery miały bardziej zwartą konsystencję dodać jajko, bułkę tartą i ponownie wymieszać.
5. Ulepić 8-9 burgerów (tyle miałam bułek), albo kilkanaście mniejszych klopsików. Lekko spłaszczyć dłonią, wyrównać brzegi.
6. Grill elektryczny lub patelnię rozgrzać, posmarować olejem, grillować z obu stron na średnim ogniu, do momentu ścięcia się mięsa (obserwować boki burgerów).
7. Podawać tradycyjnie w bułce z surówką (np z kapusty pekińskiej) lub sałatą, pomidorem, cebulką, łagodnym sosem na bazie jogurtu lub majonezu.


*Jeśli mamy łososia ze skórą to należy usunąć ją bardzo ostrym nożem - najlepiej długim nożem do ryb lub innym z wąskim ostrzem. Najłatwiej będzie, jeśli umieścicie deskę do krojenia na antypoślizgowej powierzchni (pod deskę wystarczy położyć złożony wilgotny ręcznik papierowy lub zwilżoną ściereczkę. Położyć łososia skórą do dołu na desce, lewą ręką chwycić za ogon, a w prawej trzymać nóż. Wykonać nacięcie tuż przy skórze, długimi posuwistymi ruchami, przesuwać nożem w prawą stronę, jednocześnie kierując ostrze lekko w stronę deski, a lewą ręką ciągnąć skórę w przeciwnym kierunku. Filet obrócić. Również długimi posuwistymi ruchami noża odciąć brązowe mięso.






3 komentarze:

  1. Wspaniały obiad. Pyszny i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda ślicznie, wszystko tak jak lubię. Koniecznie do wypróbowania:), pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)