Takie mini zawijasy z szynką podane np na krążkach z pumpernikla z chrzanowym twarożkiem świetnie będą wyglądać na wielkanocnym stole. Zielone górą!
Lekkie "tortille" z sałaty
SKŁADNIKI:
- liście sałaty masłowej
- plastry ulubionej, chudej wędliny dobrej jakości
- plastry sera żółtego
- paski zielonego ogórka
- paski kolorowej papryki
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
1. Na dużym liściu umytej i dobrze osuszonej sałaty umieścić plaster szynki lub/i sera żółtego.
2. Przykryć liściem sałaty, przy brzegu kłaść paski kolorowej papryki (np żółtej i czerwonej) oraz ogórka.
3. Zwinąć ciasno, zawiązać w dwóch miejscach szczypiorkiem. Przekroić ukośnie na pół.
4. Podawać samodzielnie lub z pieczywem. Można podać je także z lekkim sosem czosnkowym lub chrzanowym.
Najlepsze są zwinięte na świeżo gdyż sałata masłowa stosunkowo szybko więdnie.
mamo.. pięknie podane, a jak wygląda..! Szkoda jeść;)
OdpowiedzUsuńnieskomplikowane, smaczne i zdrowe i takie wiosenne w kolorze ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, piękne zdjęcia - z pozdrowieniami od Doroty Berezowskiej :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Pyszne! I jakie pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPyszna alternatywa :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wiosenne :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł, podkradam :)
OdpowiedzUsuń