środa, 6 marca 2013

Dietetyczna sałatka z pieczonych warzyw

Zrobiło się cieplej - czas na coś lekkiego, ale z zimowymi akcentami :) Buraczki, ziemniaki, marchewka i pietruszka to typowo zimowe warzywa i na spodziewany koniec tej pory roku (bo wiosnę już widać!) można sobie zaserwować pyszne danie z nimi w roli głównej... i przy niewielkiej ilości pracy. Do tej sałatki wystarczy dobry sos - u nas tzatziki, ale świetnie sprawdzi się też czosnkowy (na jogurcie) - i ulubione pestki słonecznika lub dyni.
























Jeśli chcecie możecie dodać do sałatki trochę koziego sera lub fety - jak w tej zimowej sałatce z pieczonych warzyw, ale i bez tego jest pyszna :)




Dietetyczna sałatka z pieczonych warzyw z sosem tzatziki

SKŁADNIKI (2 duże lub 3 mniejsze porcje):
  • 350 g młodych, małych ziemniaczków (8 sztuk)
  • 350 g marchewki (2 średniej wielkości)
  • 350 g buraczków (4 małe)
  • 200 g cukinii (1 mała)
  • 200 g korzenia pietruszki (1 duży)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • odrobina octu balsamicznego
  • 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
tzatziki:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 zielonego ogórka wężowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Sos:
1. Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić na sitku, posolić i wymieszać. Odstawić na chwilę, by puściły sok, po czym odcisnąć nadmiar.
2. Wiórki ogórka połączyć z jogurtem i rozdrobnionym (startym lub drobno posiekanym) czosnkiem i koperkiem.
3. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu, dwoma szczyptami soli i ok. 1/2 łyżeczki cukru, przykryć. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

Warzywa pieczone:
1. Ziemniaczki wyszorować. Cukinię opłukać, resztę warzyw obrać, z czosnku usunąć łupinki.
2. Wszystkie warzywa pokroić na dowolne, dość grube kawałki - podłużne lub plastry. Ziemniaczki można przekroić na pół (wtedy wystarczy piec 30 minut), małe piec w całości.
3. Warzywa z wyjątkiem buraczków umieścić w dużej misce, dodać dwie łyżki oliwy z oliwek, wymieszać dłońmi, by natłuścić dobrze wszystkie kawałki.
4. W osobnej misce wymieszać buraczki z 1/2 łyżki oliwy, aby nie zabarwiły reszty składników.
5. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni (termoobieg lub góra/dół).
6. Na blasze/kratce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić ziemniaczki - piec 40 minut. Dokładać kolejne warzywa w ramach przypomnienia ustawić timer kuchenny. Buraczka piec 30 minut. Marchew, pietruszkę, cukinię, czosnek dołożyć na koniec - piec 15 minut.
7. Gotowe wyciągnąć, skropić odrobiną octu balsamicznego, posolić, doprawić pieprzem lub/i ulubionymi ziołami.
8. Gorące lub ciepłe warzywa w formie sałatki podawać z dodatkiem sosu tzatziki, posypane uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Odrobina świeżych liści szpinaku czy rukoli do podania nie zaszkodzi :)




8 komentarzy:

  1. fajny pomysł:) warzyw nigdy za mało!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczone warzywka pod każda postacią :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie - musze zrzucić trochę z wagi...

    OdpowiedzUsuń
  4. robię bardzo podobne danie, ale serwuję je na ciepło, jako "zapiekankę" ;) warzywka różnej maści (co się nawinie) i ser (tofu, halloumi, feta lub ser sałatkowy typu bałkańskiego) wrzucam do rękawa do pieczenia, dodaję nieco oliwy i przyprawiam czerwoną czubricą albo inną wyrazistą przyprawą. do tego idealny jest sos tzaziki albo jogurtowo-czosnkowy, nadaje się też ajvar. polecam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)