Jeśli chcecie możecie dodać do sałatki trochę koziego sera lub fety - jak w tej zimowej sałatce z pieczonych warzyw, ale i bez tego jest pyszna :)
Dietetyczna sałatka z pieczonych warzyw z sosem tzatziki
SKŁADNIKI (2 duże lub 3 mniejsze porcje):
- 350 g młodych, małych ziemniaczków (8 sztuk)
- 350 g marchewki (2 średniej wielkości)
- 350 g buraczków (4 małe)
- 200 g cukinii (1 mała)
- 200 g korzenia pietruszki (1 duży)
- 6 ząbków czosnku
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- odrobina octu balsamicznego
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 zielonego ogórka wężowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz, cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
1. Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić na sitku, posolić i wymieszać. Odstawić na chwilę, by puściły sok, po czym odcisnąć nadmiar.
2. Wiórki ogórka połączyć z jogurtem i rozdrobnionym (startym lub drobno posiekanym) czosnkiem i koperkiem.
3. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu, dwoma szczyptami soli i ok. 1/2 łyżeczki cukru, przykryć. Schłodzić przez godzinę w lodówce.
Warzywa pieczone:
1. Ziemniaczki wyszorować. Cukinię opłukać, resztę warzyw obrać, z czosnku usunąć łupinki.
2. Wszystkie warzywa pokroić na dowolne, dość grube kawałki - podłużne lub plastry. Ziemniaczki można przekroić na pół (wtedy wystarczy piec 30 minut), małe piec w całości.
3. Warzywa z wyjątkiem buraczków umieścić w dużej misce, dodać dwie łyżki oliwy z oliwek, wymieszać dłońmi, by natłuścić dobrze wszystkie kawałki.
4. W osobnej misce wymieszać buraczki z 1/2 łyżki oliwy, aby nie zabarwiły reszty składników.
5. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni (termoobieg lub góra/dół).
6. Na blasze/kratce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić ziemniaczki - piec 40 minut. Dokładać kolejne warzywa w ramach przypomnienia ustawić timer kuchenny. Buraczka piec 30 minut. Marchew, pietruszkę, cukinię, czosnek dołożyć na koniec - piec 15 minut.
7. Gotowe wyciągnąć, skropić odrobiną octu balsamicznego, posolić, doprawić pieprzem lub/i ulubionymi ziołami.
8. Gorące lub ciepłe warzywa w formie sałatki podawać z dodatkiem sosu tzatziki, posypane uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Odrobina świeżych liści szpinaku czy rukoli do podania nie zaszkodzi :)
fajny pomysł:) warzyw nigdy za mało!!!!
OdpowiedzUsuńPietruszka najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone warzywka pod każda postacią :) pychota!
OdpowiedzUsuńwierzę, ze to jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńświetny zestaw, już notuję.
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie - musze zrzucić trochę z wagi...
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne danie, ale serwuję je na ciepło, jako "zapiekankę" ;) warzywka różnej maści (co się nawinie) i ser (tofu, halloumi, feta lub ser sałatkowy typu bałkańskiego) wrzucam do rękawa do pieczenia, dodaję nieco oliwy i przyprawiam czerwoną czubricą albo inną wyrazistą przyprawą. do tego idealny jest sos tzaziki albo jogurtowo-czosnkowy, nadaje się też ajvar. polecam! :)
OdpowiedzUsuń