czwartek, 28 lutego 2013

Surówka z kapusty pekińskiej

Przyznam szczerze, że kapustę pekińską jadłam ostatnio bardzo dawno temu, a sama kupiłam... nie pamiętam kiedy. Nie wiem czemu, ale praktycznie zapomniałam o jej istnieniu - choć jest łatwo dostępna i bardzo tania.
W naszym domu surówki z kapusty pekińskiej pojawiały się 1-2 razy w tygodniu. Doskonale pamiętam ich smak i podjadanie kapusty podczas krojenia :)
























Surówki tego typu to klasyczny dodatek do mięs i ryb, wytrawnych naleśników, ale także wkład do domowych kebabów czy tortilli. Aby zmniejszyć kaloryczność majonez można całkowicie zastąpić jogurtem (na poniżej podane ilości mały kubeczek). Nasza mama do takich surówek dodaje zamiast jogurtu i majonezu słodką śmietankę 30 %, która nadaje surówce soczystości.



I wersja: Zielona surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą
SKŁADNIKI:
  • 400 g kapusty pekińskiej (ok. 1/2 główki średniej wielkości)
  • 1 mały ogórek zielony
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 2 średniej wielkości pomarańcze

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę poszatkować, wcześniej wycinając głąb.
2. Ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać, poslić i odcisnąć dokładnie w dłoniach lub obciążyć talerzem (z jakimś ciężkim przedmiotem) na ok. 15 minut - musi puścić soki.
3. Jogurt wymieszać z majonezem. Zioła drobno posiekać. Sos i zioła dodać do kapusty.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cząstki pomarańczy bez białych błonek. Najlepiej okroić pomarańczę ostrym nożem ze skóry a następnie nacinać wzdłuż białych błonek, wycinając w ten sposób fileciki.
Podawać z ulubionymi dodatkami.




































II wersja: Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką


SKŁADNIKI:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 papryki
  • 1 mała marchew
  • 1 łyzka posiekanej natki pietruszki z koperkiem
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę poszatkować.
2. Ogórka (ze skórką) oraz paprykę pokroić w drobną kostkę.
3. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i wymieszać z jogurtem i majonezem.


3 komentarze:

  1. Klasyka, ale świeża, samodzielnie zrobiona surówka z kapusty pekińskiej to dla mnie jedno z najlepszych dań :]

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)