niedziela, 2 października 2011

Grzanki z kurkami i wędzonym serem. A może makaron?

Mamy chyba fokus na kolory pomarańczowy i żółty. Dynia, żółte renklody i pomidory oraz chyba już jedne z ostatnich kurek - te produkty rządzą i będą rządziły w naszej kuchni w najbliższych dniach. Menu już jest, czasu trochę więcej - może uda się nadrobić zaległości.
Dzisiaj coś pysznego i prostego - grzanki z kurkami i wędzonym, słonym serem. Tak przygotowany sos z kurek można również wymieszać z makaronem i zapiec. Będzie równie pysznie, ale bardziej rozgrzewająco.

SKŁADNIKI:
  • 400 g świeżych kurek
  • 50 g masła
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietanki UHT 18%
  • 10 dag sera wędzonego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • bagietka lub bułka wrocławska

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i mieszając dodać bulion, np grzybowy. Gdy odparuje wlać śmietanę. Podgrzać do zgęstnienia. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Grzyby wyłożyć na grube kromki pieczywa. Zapiekać 4 min w temp. 200 stopni, pod koniec posypać startym serem i zapiec jeszcze minutę. Gotowe podawać z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Tak przygotowane kurki z sosem śmietanowym, jak już pisałam, idealnie sprawdzą się z makaronem. Jednak sos nie może być zbyt gęsty. Makaron można zapiec z serem lub posypać startym tuż przed podaniem.


9 komentarzy:

  1. Mmmm uwielbiam kurki przyrządzane na wszystkie sposoby więc grzanki na pewno są przepyszne!

    --
    http://paulinakolondra.pl/blog

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię taką kolorystykę! i smaki cudne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kureczki pyszne, na grzankach tym bardziej! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne grzanki. Teraz marzę o takiej na obiad...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurki, pycha:) Zjadłabym taką grzankę. Albo dwie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... moje ukochane zestawienie!!! juz dawno tego nie robilam - ciesze sie, ze mi o tym przypomnialas!!! pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki idealnie komponują się z wędzonym serem! Sama ostatnio prezentowałam placuszki cukiniowe z kurkami i wędzonym oscypkiem, więc wiem co mówię:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie! Mało jest lepszych rzeczy od kurek z bagietką. No może kurki z bagietką i serem :))
    Pozdrawiam Was serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne połączenie! Mnie też teraz ciągnie w kierunku żółto-pomarańczowych kolorów ;) Może to ta jesień!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)