Dzisiaj coś pysznego i prostego - grzanki z kurkami i wędzonym, słonym serem. Tak przygotowany sos z kurek można również wymieszać z makaronem i zapiec. Będzie równie pysznie, ale bardziej rozgrzewająco.
SKŁADNIKI:
- 400 g świeżych kurek
- 50 g masła
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki bulionu
- 200 ml śmietanki UHT 18%
- 10 dag sera wędzonego
- mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz świeżo mielony
- bagietka lub bułka wrocławska
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i mieszając dodać bulion, np grzybowy. Gdy odparuje wlać śmietanę. Podgrzać do zgęstnienia. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Grzyby wyłożyć na grube kromki pieczywa. Zapiekać 4 min w temp. 200 stopni, pod koniec posypać startym serem i zapiec jeszcze minutę. Gotowe podawać z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Tak przygotowane kurki z sosem śmietanowym, jak już pisałam, idealnie sprawdzą się z makaronem. Jednak sos nie może być zbyt gęsty. Makaron można zapiec z serem lub posypać startym tuż przed podaniem.
Mmmm uwielbiam kurki przyrządzane na wszystkie sposoby więc grzanki na pewno są przepyszne!
OdpowiedzUsuń--
http://paulinakolondra.pl/blog
lubię taką kolorystykę! i smaki cudne.
OdpowiedzUsuńKureczki pyszne, na grzankach tym bardziej! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne grzanki. Teraz marzę o takiej na obiad...pycha!
OdpowiedzUsuńKurki, pycha:) Zjadłabym taką grzankę. Albo dwie:)
OdpowiedzUsuńMmmm... moje ukochane zestawienie!!! juz dawno tego nie robilam - ciesze sie, ze mi o tym przypomnialas!!! pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńKurki idealnie komponują się z wędzonym serem! Sama ostatnio prezentowałam placuszki cukiniowe z kurkami i wędzonym oscypkiem, więc wiem co mówię:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Mało jest lepszych rzeczy od kurek z bagietką. No może kurki z bagietką i serem :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was serdecznie
Przepyszne połączenie! Mnie też teraz ciągnie w kierunku żółto-pomarańczowych kolorów ;) Może to ta jesień!
OdpowiedzUsuń