SKŁADNIKI:
- 5 płatów suchych glonów nori
- 6 średnich pieczarek + 3 łyżki oleju
- 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka czubricy zielonej
- 2 duże żółtka
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wymieszać dokładnie z wszystkimi przyprawami, drobno pokrojonymi warzywami i żółtkami. Cztery płaty glonów zwilżyć wodą i ułożyć na czystym blacie w formie prostokąta, tak by w ok. 2 cm nachodziły na siebie brzegi. Opłukane pieczarki w całości dusić ok 10 min na oleju, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Na glonach umieścić 2/3 mięsa zostawiając po bokach margines 2-3 cm, na nim pieczarki, które należy przykryć resztą mięsa. Uformować roladę, zakrywając grzyby w całości. Glonami przykryć mięso, ostatni płat lekko zwilżyć i zawinąć środek, dla bezpieczeństwa. Umieścić roladę ostrożnie w kawałku bawełnianej ściereczki lub skrawka prześcieradła, a następnie parować 35 minut w parowarze. Najlepiej kroić lekko schłodzoną, bardzo ostrym nożem, np. z ząbkami, do chleba. Idealna na ciepło i na zimno z sosami chrzanowymi, np z dodatkiem wasabi i musztardowymi. W tym wypadku jedzona z polskimi dodatkami - domowe buraczki + fasolka szparagowa.
Algi i mięso?! Odważnie, ale wygląda kusząco! Super :)
OdpowiedzUsuńjakos sie boje alg:)
OdpowiedzUsuńale calosc wyglada przepysznie:)
Zwrot kuchnia fusion czasem źle się kojarzy, ale w tym przypadku reprezentuje bardzo interesujące danie. Jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńjest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNie lubię określenia ,kuchnia fusion'.
OdpowiedzUsuńWolę kuchnia kreatywna.
A rolada piękna!
Pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńpięknie! cudownie wygląda ta pieczareczka
OdpowiedzUsuńwow, zaniemowilam... super!!!
OdpowiedzUsuń