SKŁADNIKI:
- 1 mały lub średni kalafior
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki łagodnej pasty curry
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
- sól
- 200 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietany 18% UHT do sosów - 1 puszka pomidorów (zmiksować)
- natka pietruszki lub koperek
- kuskus lub ryż
PRZYGOTOWANIE:
Różyczki kalafiora ugotować al dente, na chrupko - przez ok. 7 minut, wraz z marchewką i pietruszką (wystarczy szklanka wrzącej wody i dwie szczypty soli), pod przykryciem. Można też ugotować kalafiora na parze.
Na woku rozgrzać olej, wrzucić małe szalotki, przekrojone na pół. Po dwóch minutach dodać pokrojony w paski czosnek. Dusić 4 min., mieszając. Dodać kalafiora, pokrojoną w paski marchew i pietruszkę oraz pieprz z kolendrą. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i dusić kilka minut do odparowania. Dodać pomidory, pastę curry, mleczko kokosowe i śmietanę. Podgrzewać do zgęstnienia, raz po raz mieszając. Spróbować sos i doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podawać z kuskusem (u mnie israeli couscous tricolor), ryżem lub białym pieczywem. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Kalafior w takim towarzystwie musi być pyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpysznie i pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Z chęcią się skuszę na taką odsłonę kalafiora :)
OdpowiedzUsuńwyglada wysmienicie :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało ;)
OdpowiedzUsuń