poniedziałek, 10 października 2011

Dla M. - Kruche ciasto z budyniem i żółtymi renklodami

Dzisiejsze ciasto dedykuję Panu o imieniu na literkę M. - na pewno by mu smakowało, bo uwielbia kruche ciasto, budynie (choć bardziej lubi czekoladowy) i wszelkie, bardzo słodkie owoce.
M. jeszcze niedawno pojawiał się dosyć często we wstępach, jak główny tester sporej ilości naszych potraw, wierny kibic i miłośnik mojego gotowania. Ostatnio, z różnych względów, było go mniej...
Dzisiaj miał operację, więc myślami jestem tam z nim, choć ciałem nie mogę być. Bądź silny!

Kruche ciasto z budyniem i żółtymi renklodami
SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie budyniu (użyłam budyniu z naturalną wanilią Delecty) + mleko i cukier do przygotowania
  • 4 duże śliwki - żółte renklody (ok. pół kg)
  • opakowanie galaretki - żółtej lub czerwonej dla kontrastu
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Ugnieść palcami - jeśli ciasto nie będzie chciało się trzymać dodać łyżkę lub dwie zimnego mleka. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Przygotować budyń - zamiast z 500 ml mleka najlepiej zrobić z 400 ml - będzie trochę gęstszy. Wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Tortownicę lub formę na tartę (30-27 cm) posmarować masłem i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, obciążyć (papier do pieczenia + fasola) i piec ok. 30 min.
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć budyń i z budyniem piec jeszcze 5 do 10 minut.
Po wystudzeniu ułożyć śliwki pokrojone w półplasterki. Całość posmarować wystudzoną galaretką i włożyć na kilka godzin do lodówki.


9 komentarzy:

  1. Takie ciasto postawiłoby na nogi każdego chorego;] Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Pozdrowienia dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczyste kolory, rumiane kruche i kremowe nadzienie. Przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu,piękne i pyszne ciasto!
    Dedykacja podniesie M.na duchu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne by postawić na nogi! Szybkiego powrotu do zdrowa dla M.!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bardzo smakowicie. Chetnie porwalabym ten kawalek z ostatniego zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje ciacho to taki maly diabelek - kusi i kusi... Zyczymy Panu M. szybkiego powrotu do zdrowia!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda niezywkle smakowicie, muszę zanotować i przetestować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być coś lepszego jesienią, niż kawałek dobrego, owocowego, pachnącego ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)