Przygotowanie tego obiadu jest błyskawiczne, ale są różne sposoby na takiego śledzia. Raz się go moczy w mleku, innym razem tylko płucze. Czasem dodaje się sporo zieleniny, innym razem w ogóle się ją pomija. Niektórzy dodają maślankę, inni tylko śmietanę. Można użyć płatów solonych, ale równie dobrze sprawdzą się marynowane. I właśnie na takie miałyśmy dziś ochotę :)
SKŁADNIKI:
- 5 płatów śledziowych (marynowane lub solone)
- 1 duże winne jabłko
- 1 biała cebula
- mleko do wymoczenia
- 400 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki cukru
- sól (przy kwaśnych śledziach)
- pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Śledzie opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku (kilka godz lub przez noc). Kwaśne wystarczy opłukać wodą, osuszyć. Śmietanę* wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko można obrać, ale nie trzeba. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry. Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Podawać z ziemniakami w mundurkach.
*Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka.
uwielbiam śledziki w śmietanie.
OdpowiedzUsuńale takich z jabłuszkiem jeszcze nie jadłam.
Takie robi moja kochana mama, dodaje jeszcze kiszonego ogóreczka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajne te śledziki!:)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam...dawno nie jadłam śledzików:)
OdpowiedzUsuńMmmm brzmi pysznie, warto pokrojoną cebulkę zasypac odrobiną cukru..wtedy nie jest taka ostra...ale to już kwestia gustu...:)
OdpowiedzUsuńMożna dodać lyzeczke chrzanu polecam
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam na obiad, wyszło przepysznie :)
OdpowiedzUsuń