środa, 8 czerwca 2011

Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje

Coccoli to małe kuleczki z wyrastającego kilka godzin ciasta drożdżowego, smażone w głębokim oleju. Potrawa pochodzi z Włoch i jest pyszna! Może służyć jako samodzielne danie obiadowe, lunch z sałatką lub przystawka. Nic więcej do szczęścia nie trzeba :)
Inspirowałam się przepisem pani Tessy Caponi-Borawskiej.

SKŁADNIKI:
(inspiracja: "Kuchnia" 6/2010)

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki)
  • 120 ml esencjonalnego, ciepłego bulionu 
  • olej do głębokiego smażenia
  • łyżeczka miękkiego, prawdziwego masła
sałatka:
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella (twardsza)
  • wędzona szynka w cienkich plastrach
  • + pieprz, oliwa, ciemny sos balsamico
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wymieszać z ciepłym bulionem, dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić przykryte wilgotna ściereczką do wyrośnięcia (moje zostawiłam na 3 godziny). Z gotowego ciasta wyrobić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (25 sztuk). Smażyć na złocisto-rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju - urosną trochę, do wielkości małej moreli. Wyciągać na ręcznik papierowy. Podawać od razu po usmażeniu z sałatką z rukoli, mozzarelli, plastrów szynki i małych, słodkich pomidorów. Tuż przed podaniem sałatkę posypać pieprzem i skropić oliwą wymieszaną z sosem balsamicznym.


7 komentarzy:

  1. piekne zdjecia:) danie fajne, ciekawe i na pewno smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis intrygujący, nie próbowałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudne smaki, rewelacyjne aroamty i pięknie kolorowo! och, czarująca propozycja ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastycznie wyglądają aż zgłodniałam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie smakowite śliczności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jeszcze nie słyszeliśmy o coccoli, a te Twoje prezentują się pysznie! Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)