SKŁADNIKI:
- 350 g wątróbki drobiowej
- 2 duże gruszki konferencja
- 2 białe cebule
- olej+ łyżeczka smalcu lub masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, majeranek
- natka pietruszki
- świeży tymianek (lub majeranek)
- kasza jęczmienna do podania
Rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojone cebule. Wątróbki opłukać, oczyścić i pokroić na kawałki. Każdy oprószyć mąką i dodać na patelnię, jednocześnie dodając też smalec lub masło. Smażyć, mieszając raz po raz do momentu ścięcia. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Owoce przekroić na pół i wydrążyć, zostawiając 0,5 mm przy skórce. Pokrojony miąższ dodać do wątróbki. Dusić chwilę razem. Gruszki faszerować wątróbką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Gotowe posypać posiekaną natką i tymiankiem. Podawać z kaszą jęczmienną.
Warto przypominać sobie miłe chwile, jak bardzo z tym łączy się jedzenie. Apetycznie!
OdpowiedzUsuńoch...
OdpowiedzUsuńr-e-w-e-l-a-c-j-a!
jestem pod ogromnym wrażeniem ;]
wow!
OdpowiedzUsuńdla mnie to zaskakujące połączenie!
ciekawa jestem smaku!
bardzo!
:)
To ci dopiero!
OdpowiedzUsuńNa takie polaczenie bym chyba nie pwdla ale... wyglada fantastycznie!
bardzo lubie kurze watrobki pieczone z cebulka, ale niestey ich nie robie... moj mezczyzna nie jada podrobow..:\ Chcoaz moze w takiej postaci udaloby mi sie je przemycic.. :p
Pieknie sfotografowane!
Piękne, zainspirowałaś mnie i właśnie robię takie gruszki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Iza - jeszcze raz dziękuję za inspirację - gruszki są znakomite - tutaj w moim wykonaniu http://cafebabilon.blogspot.com/2012/10/gruszki-zapiekane-z-watrobka-drobiowa.html
OdpowiedzUsuń