sobota, 7 maja 2011

Tarta z zielonymi szparagami, szpinakiem i czerwonym pesto i kremowa zupa ze szparagów

W zeszłym roku tak długo czekałyśmy na tańsze szparagi, że ostatecznie jadłyśmy je tylko dwa razy (raz białe i raz zielone). Dlatego właśnie, nie bacząc na cenę, ten sezon wykorzystujemy w pełni! Ze sporego pęczka zielonych szparagów (650 g) można zrobić niejedno danie. Ich urok polega również na tym, że nie trzeba ich mocno obierać i nie są łykowate. Nawet z końcówek można zrobić coś pysznego... np kremową zupę. Nic się nie zmarnuje i nic nie wyląduje w koszu.
Tarta wyszła nam malarsko, na zupie Izka malowała śmietaną buźki - szparagi to jednak nasze ulubione warzywa :)

Tarta z zielonymi szparagami, szpinakiem i czerwonym pesto

SKŁADNIKI:
  • 1 porcja ciasta kruchego na tartę
  • *300 g zielonych szparagów z odciętymi końcówkami (15 sztuk)
  • 350 g świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • sól, pieprz
  • *5 dag sera Bursztyn
  • 10 dag sera gouda
  • *2 łyżki pesto rosso
  • 1 kubeczek śmietany 12%
  • 3 jajka
  • łyżka orzeszków piniowych
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na tartę przygotować wg tego przepisu. Wylepić nim wysmarowaną masłem formę o średnicy 30 cm, ponakłuwać widelcem i podpiec z obciążeniem (papier + ziarna fasoli) ok. 12 minut w temp. 200 stopni.
Od szparagów odciąć końcówki (z których można zrobić z nich zupę:) Umieścić szparagi w garnku, zalać wrzątkiem tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Zagotować i gotować 3 min, po czym zahartować zimną wodą.
Szpinak przebrać, opłukać i pokroić. Wrzucić na patelnię, dodać masło i posiekany czosnek. Dusić, mieszając do odparowania płynu, ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z serami, jajkami i pesto, doprawić pieprzem. Na podpieczonym cieście umieścić szpinak, następnie mieszankę śmietany z serem i szparagi. Posypać orzeszkami. Piec 20 minut w temp. 200 stopni.

* Podana waga szparagów - już bez końcówek, odcięte ok. 4-5 cm, celem zrobienia zielonej zupy :)
* Ser bursztyn można zastąpić innym dojrzewającym, lub np. kozim chevrette;
* Pesto można zastąpić posiekanymi drobno lub zmiksowanymi suszonymi pomidorami z oliwy (8 sztuk)




































Zielona, kremowa zupa szparagowa


SKŁADNIKI:
  • 350 g końcówek szparagów zielonych (w tym kilka główek)
  • 0,8 l gorącej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku
  • śmietana kremówka
  • grzanki do podania
PRZYGOTOWANIE:
Końcówki umieścić w garnku, zalać wrzątkiem, dodać sól, cukier, oliwę. Gotować do miękkości. Pod koniec na 3 minuty wrzucić główki, po czym wyciągnąć je na sitko. Resztę zmiksować. Doprawić pieprzem. Podawać z odrobiną kremówki i główkami szparagów i grzanką.





































Przepis na szparagi dodajemy do durszlakowej akcji Czas na szparagi!

16 komentarzy:

  1. Tarta wygląda tak, że można by ją oprawić i powiesić na ścianie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się PRZECUDOWNIE!!
    Dziś mi wykupili z targu wszystkie szparagi :((
    Tak więc pozwolisz, że pomarzę patrząc..
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta to prawdziwe dzieło sztuki - prezentuje się rewelacyjnie. Zupa też bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to wszystko bardzo niebanalnie i wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrząc na te szparagowe cuda, czuję się jak w galerii! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Powtórzę za wszystkimi, ze tarta wygląda wspaniale, ale przede wszystkim wyobrażam sobie smak - połaczenie szparagów, szpinaku i tej (bardzo pysznej, kalorycznej) zalewy jajeczno - serowo- śmietanowej. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. tarta wygląda obłędnie! i ta zupka, nawet nie wiesz jak chętnie zjadłabym taki obiadek

    OdpowiedzUsuń
  9. W tej tarcie to ja sie chyba zakocham - wyglada bosko! A zupka tak milo sie do mnie usmiecha...

    OdpowiedzUsuń
  10. jak zielono, jak majowo.
    a jak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedno i drugie wygląda bosko!
    Ja się właśnie czaję na zakup pierwszych szparagów w tym roku, ale muszę je dostać na straganie,a nie w supermarkecie ;)
    Dodaję do zakładek do wykorzystania na pierwszy ogień ;)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ta tarta cudownie wygląda! Zupka też niczego sobie, ale tarta jest przecudna!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oba dania wygladaja przepieknie. Uwielbiam szparagi w tarcie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smacznie, uwielbiam szpinak i szparagi, ale zwykle je jadłam osobno. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Ja niedawno przygotowałam tradycyjne szparagi na parze, z sosem holenderskim. Pyszne wyszły. Przepis na szparagi

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)